Pääkirjoitus: Imatra etsii uutta kaupunginjohtajaa – Kuntien johtopaikoilla on viime vuosina ollut tuulista

Jasmin Ojalainen

Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakka jää elälkkeelle ensi syksynä. Uusi johtaja valitaan mahdollisesti keväällä eli kuluvalla vaalikaudella.
Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakka jää elälkkeelle ensi syksynä. Uusi johtaja valitaan mahdollisesti keväällä eli kuluvalla vaalikaudella.

Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakka jää eläkkeelle ensi vuoden syksynä, ja keskustelu seuraajasta on käynnistymässä.

Imatralla ainakin valtapuolue sosialidemokraateissa on halua tehdä valinta ensi kevään aikana eli vielä kuluvalla vaalikaudella.

Kai Roslakan kausi jää lyhyeksi, mutta se tiedettiin varsin hyvin jo ennakkoon. Roslakka nousi talousjohtajan paikalta kaupunginjohtajaksi, kun hänen edeltäjänsä Rami Hasun kausi Imatralla jäi vain vuoden mittaiseksi.

Hasun umpipolitisoituneesta valinnasta Imatralla on paljon opittavaa. Tärkein oppi on se, että välillä pitää vetää henkeä.

Kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten ympärille koostunut ryhmä 22 halusi paikalle kokoomuslaisen ja runttasi oman vaihtoehtonsa väkisin kaupunginjohtajaksi enemmistöpäätöksellä niukasti 22–21.

Sellainen ei anna kovin hyviä lähtökohtia päättäjille eikä varsinkaan uudelle kaupunginjohtajalle.

Roslakan seesteisen kauden jälkeen seuraajaa onkin syytä etsiä rahassa ja yhteistuumin. Epäilemättä hakuprosessissa korostuvat johtajuus, yhteistyökyvyt ja kuntatalouden osaaminen.

Samalla Imatra tarvitsee näkijää ja tekijää, joka tunnistaa elinkeinopolitiikan haasteet. Venäjän tuntemuksestakaan ei ole haittaa, vaikka juuri nyt rajat ovat kiinni.

Etelä-Karjalan kunnissa on viime vuosina kipuiltu kunnanjohtajien kanssa Imatran lisäksi, Lemillä, Taipalsaarella ja viimeksi Ruokolahdella. Lappeenrannassakaan Kimmo Jarvan urapohdintoja ei aina ole katsottu hyvällä.

Pienen maakunnan pienet kaupungit ja kunnat eivät ole vetovoimaisimpia paikkoja kokeneille kuntajohtajille. Haasteet liittyvät kuntatalouteen ja elinvoimaan. Vastaukset niihin ovat vaikeita, ja erityisen vaikeita niitä on sälyttää yhden henkilön niskaan.

Siksi Imatrallakin päättäjien pitää tehdä ensin pohjatyöt kunnolla ja sen jälkeen sitoutua kuntapalvelujen kehittämisen valitsemansa kaupunginjohtajan kanssa.