Pääkirjoitus: Imatrankosken kehitys on jumissa

Imatrankosken ydinkeskustan kehittäminen on kohmeessa keskellä kesähelteitä.

Itä-Suomen hallinto-oikeus tyrmäsi hiljattain Napinkulman uuden kaavan. Viereisen korttelin kaavasta puolestaan päätettiin jo aiemmin jättää Lähteen talon alue sivuun ja keskittyä entisen kerhokeskus Koskiksen alueen kaavan jouduttamiseen.

Hallinto-oikeus näpäytti Imatraa huolimattomasta kaavavalmistelusta Valtionhotellin ja kansallismaiseman äärellä. Lähteen talon purkusuunnitelman mahdollistava kaava puolestaan pistettiin tauolle, kun ELY-keskuksen suunnasta katsottiin karsaasti Imatran viime vuosien ronskia vanhojen rakennusten purkuvauhtia.

Käytännössä kaavakompuroinnit merkitsevät sitä, että Napinkulman ränsistynyt liikerakennus ja tyhjillään nuokkuva Lähteen talo seisovat Imatran keskustan maamerkkeinä vielä vuosikausia.

Imatrankosken keskustan kauppiaat ovat olleet jo pitkään huolestuneita alueen kaupallisen vetovoiman vähenemisestä. Kaavoitusongelmat tulevat näihin huoliin vielä lisäkuormaksi.

Napinkulman uudisrakennukseen oli ladattu paljon odotuksia. Visioitiin hotellia, kauppoja ja jopa kaupungintalon väen siirtämistä Imatrankoskelle.

Jos ja kun uudelle kaavoituskierrokselle Napinkulman kaavoituksessa lähdetään, on visiot pistettävä uusiksi. Löytyykö hankkeelle enää veturia, kun neliöt vähenevät ja koronakevät toi kuvaan lisää varovaisuutta?

Kaupan suuryksiköiden mielenkiintokaan ei kohdistu ensisijaisesti kaupungin keskustaaan. Keskon ja S-ryhmän suurimmat asiakasvirrat löytyvät nyt Mansikkalasta.

jarmo.hamalainen@uutisvuoksi.fi

Uusimmat uutiset