Pääkirjoitus: Kunnianhimoinen hallitusohjelma lupaa korjata kaikki viimeaikojen huolenaiheet

Viiden puolueen eilen julkistettu hallitusohjelma sai tuoreeltaan eri järjestöiltä varsin suopean vastaanoton. Myös kansalaisten luulisi ottavan sen hyvin vastaan, luvataanhan siinä hoitaa kuntoon lähes kaikki viime aikoina keskusteluun nousseet epäkohdat.

Kunnianhimoisessa ohjelmassa aiotaan panna vanhusten hoitajamitoitus kuntoon, palauttaa subjektiivinen päivähoito-oikeus, korottaa oppivelvollisuusikärajaa ja samalla tarjota ilmaiset oppimateriaalit myös toisen asteen opiskelijoille. Myös poliiseja luvataan lisätä ja koventaa rikoksesta määrättäviä rangaistuksia. Lääkäriin pitäisi päästä jo viikossa nykyisen kuuden kuukauden odottamisen sijasta, mikä nyt tuntuu ylioptimistiselta tavoitteelta.

Hallitusohjelman ilmastostrategiaa kuvataan jopa maailman kunnianhimoisimmaksi. Ikuisuushankkeeksi muuttunut sotekin aiotaan saattaa loppuun. Haukuttu työttömien aktivointimallikin poistuu.

Ja kaikki tämä luvataan tehdä valtiontalouden näkökulmasta kestävästi. Osa menoista katetaan erilaisia veroja korottamalla ja vähennyksiä poistamalla, mutta aika paljon siitä jää aina epävarman talouskasvun ja työllisyysasteen nousemisen varaan. Investoinneilla, muun muassa uusilla väylähankkeilla, parannetaan työllisyyttä, mutta ne eivät yksi riitä. Vientivetoisena maana Suomen talouskehitys on pitkälti riippuvainen siitä, mitä ympärillämme tapahtuu. Hienot tavoitteet toteutuvat tai kaatuvat talouskehityksen myötä.

Hallitukseen on tulossa 19 ministeriä, mikä on selvä myönnytys RKP:lle. Puolue muutenkin näyttää onnistuneen neuvotteluissa, kun Vaasan keskussairaala palaa laajan päivystyksen sairaalaksi.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset