Valinnanvapaus on vain lupaus

Lumikki Haaja

Valinnanvapaus on vain lupaus

Tavallisen kansalaisen ei tarvitse olla huolissaan.

Keskiviikkona julkistetun sote-mallin käytännön vaikutuksia eivät pysty selittämään ammattilaisetkaan.

Tavoitteena on, että valinnanvapaus lisää asiakkaan vaikutusmahdollisuuksia ja nopeuttaa palveluun pääsyä.

Se mitä tällä hetkellä sanotaan ja ajatellaan, on todennäköisesti jotakin muuta aikanaan, kun lainsäädäntöä ryhdytään panemaan toimeen. Tuo aika on vasta kahden vuoden kuluttua, ja silloinkin edetään vaiheittain.

Keskiviikon tiedotustilaisuuden keskeinen anti terveydenhoidon peruspalvelujen tarvitsijalle on ministerin lupaus siitä, että tulevaisuudessa lääkäriin pääsee nykyistä nopeammin. Tässä yhtenä keinona on lisääntyvä valinnanvapaus.

Vain aika näyttää, kuinka lupaus toteutuu.

Jo nyt tiedetään, että valinnanvapaus jää vain mahdollisuudeksi suuressa osassa maata. Moninaiset lääkäripalvelut ovat keskittyneet suuriin asutuskeskuksiin.

Jää vielä arvailujen varaan, missä muutos lisää lääkäreiden työtilaisuuksia. Todennäköisesti siellä, missä kasvun mahdollisuudet ovat suurimmat.

Imatralla on opittu siihen, että tänne on ollut vaikea saada lääkäreitä. Vuosikymmenet eivät ole tuoneet muutosta tilanteeseen.

On mahdollista, että paikallisesti tulevat järjestelyt voivat jopa heikentää nykyistä tilannetta.

Syntyy asetelma, jossa palvelua on mahdollista saada nopeasti mutta etäältä tai hitaammin ja läheltä. Sekin on tietysti valinnanvapautta.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.