Pääkirjoitus: Murto pieneen firmaan tuottaa vähän hyötyä, mutta valtavasti haittaa — Viime aikoina ikkunat ovat helisseet Imatralla harmillisen usein

Katja Juurikko

Pääkirjoitus: Murto pieneen firmaan tuottaa vähän hyötyä, mutta valtavasti haittaa — Viime aikoina ikkunat ovat helisseet Imatralla harmillisen usein

Ikkuna rikki, livakasti sisään ja kassa kainalossa ulos. Perinteisestä murron mallista on uutisoitu viime aikoina Imatran seudulla turhan usein. Keskikesällä poliisi selvitteli murtovarkauksien sarjaa, jonka yhteydessä muun muassa Lappeentien Teboililta hävisi tavaraa. Mansikkapaikan kirpputorilla käytiin luvatta huhtikuussa, jolloin tiloissa keskityttiin tekemään vain ilkivaltaa. Maaliskuussa taas murron yrityksen jäljet ilmestyivät Ruokolahdella Eukon puodin oveen.

Viimeisimpänä vorojen käsiin joutuivat alueen golfkentät. Imatran golfilla harmitellaan nyt perjantaita vasten yöllä pitkäkyntisten matkaan lähtenyttä kassaa. Samaan aikaan murto tehtiin myös Rauhassa ja Tuosassa.

Poliisilla on golfkenttien murroista valvontakameramateriaalia.

Yritykset taistelevat luvattomia vieraita vastaan omilla valvontajärjestelmillä. Kamerat ja hälyttimet tuovatkin rauhaa, mutta röyhkeimmät rikolliset eivät niistä juurikaan välitä. Pitkäkyntisten teot jakautuvat usein kahtia: toisen osan tekevät paikalliset taparikolliset, toisen maan rajojen sisällä piipahtavat ammattilaisjengit.

Oli tekijä kuka tahansa, toisen omaisuuteen kajoaminen tuottaa murron kohteeksi joutuvalle tavaran arvoon verrattuna moninkertaisen haitan. Jälkien siivoaminen ja rikkoutuneiden kalusteiden korjaaminen ovat kallista lystiä, josta aniharvoin saa perittyä riittäviä korvauksia.

Apuun voi parahtaa monia asioita rangaistusten tiukentamisesta poliisin kattavampaan läsnäoloon. Tärkeintä on kuitenkin, että tekijät saadaan kiinni. Vain sillä tavalla voidaan osoittaa, että lain rikkomisesta ei selviä seurauksetta.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Kommentoidut