Syntyvyyttä pitää lisätä

Katja Juurikko

Syntyvyys Suomessa on laskenut huolestuttavalle tasolle. Tilastokeskuksen viime viikolla julkistamien ennakkotietojen mukaan tammi-toukokuussa lapsia syntyi seitsemän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Jos tahti ei parane, niin lapsiluku jää tänä vuonna ensimmäisen kerran alle 50 000:n sitten katovuoden 1868. Ero korostuu, kun muistaa, että 150 vuotta sitten suomalaisia oli vain pari miljoonaa, nyt yli viisi ja puoli miljoonaa.

Yhden vuoden perusteella ei voi varmasti tietää, onko kyseessä tilapäinen vai pysyvä ilmiö, mutta syytä huolestumiseen on. Syntyvyys on laskenut jo kuudetta vuotta peräkkäin, ja viime vuonna saavutettiin eräänlainen taitepiste, kun kuolleita oli ensimmäisen kerran enemmän kuin syntyneitä. Syntyvyydellä on suora yhteys kansakunnan elinvoimaan, esimerkiksi talouden kasvu on riippuvainen ihmisten määrästä. Syrjäkylillä ja monissa kaupungeissakin on jo nähtävissä miten käy, kun väki vähenee.

Perhe- ja lapsiystävällisyyden tulisi näkyä kaikkialla.

Syntyvyyden kohottamiseksi vaaditaan usein perheiden taloudellisen tuen lisäämistä. Tuilla on merkitystä, mutta ne tuskin ovat yksistään ratkaisevia. Kansainväliset vertailut tuottavat vuodesta toiseen tuloksia, joissa Suomi noteerataan lasten ja äitien kannalta yhdeksi maailman parhaimmista maista. Silti täällä lapsia tehdään vähemmän kuin vaikkapa Ruotsissa ja Norjassa puhumattakaan heikomman sosiaaliturvan maista.

Yhteiskunnan toiveen saada lisää lapsia pitäisi ilmetä muussakin kuin tukijärjestelmissä. Perhe- ja lapsiystävällisyyden tulisi näkyä kaikkialla; työelämässä joustoina, koulutusjärjestelyissä ja apuna erilaisissa elämäntilanteissa.

Markku Kumpunen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.