Pääkirjoitus: Kolmen seurakunnan yhdistyminen olisi historiallista, mutta selvää se ei ole

Marleena Liikkanen

Uuden seurakunnan keskuspaikaksi on kaavailtu Ruokolahden kirkkoa.
Uuden seurakunnan keskuspaikaksi on kaavailtu Ruokolahden kirkkoa.

Imatran seudun seurakunnat saattavat tehdä tässä kuussa historiaa. Vuosien tempoilu kolmen seurakunnan yhdistymisen eteen on jälleen päätösvaiheessa ja sanansa asiaan sanovat sekä kirkkoneuvostot että -valtuustot. Seurakuntien työntekijöiden ja ulkopuolisen selvitysmiehen kartoituksista syntynyt anti avataan pöydälle ja tuloksesta lasketaan plussat ja miinukset.

Päätöstä tehdään kunnissa eri asetelmista. Rautjärven kohdalla asia on jo käytännössä selvä. Seurakunta on ajautunut taloudellisesti niin vaikeaan tilanteeseen, että liittoutuminen on sen oljenkorsi, eikä sitä suinkaan yritetä nyt ensimmäistä kertaa. Imatralla taas kiinnostus on nimenomaan kolmen kimppaan. Suuruuden ekonomialla Imatra uskoo kaikkien seurakuntien lopulta voittavan sekä henkilöstön että tilojen tehokkaan käytön kautta.

Imatran, Ruokolahden ja Rautjärven seurakuntien kirkkovaltuustot käsittelevät yhdistymisasiaa marraskuun lopussa.

Sen sijaan Ruokolahdella moni kokee, että seurakunta selviäisi mainiosti myös itsenäisenä. Hupeneva seurakuntalaisten määrä ja kasvavat kustannukset palveluissa eivät vielä hirvitä, sillä omaisuutta pidetään riittävän suurena kattamaan toimintaa vielä hyvän aikaa. Ajatusta eivät allekirjoita selvitysmies saati kirkkoherra, mutta päätös onkin luottamushenkilöiden käsissä.

Seurakunnat käyvät samaa kipua kuin moni muu sektori niitä ennen. Pelataan upporikasta ja rutiköyhää. Onko parempi jäädä yksin ja uskoa siihen, että omissa käsissä olevat palvelut ovat niin hyvät, että harvenevat maksajat ovat valmiit kantamaan kovemman taakan. Vai luottaako tuleviin kumppaneihin ja lähteä rakentamaan sitä, mihin yhteiset resurssit antavat myöten.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset