Susi jaksaa sykähdyttää

Kai Skyttä

Susi jaksaa sykähdyttää

Petokeskustelu kuumenee herkästi. Näin tapahtui taas, kun Ylen A-studiossa kommentoitiin viime torstaina susipolitiikkaa. Lähellekään yksimielisyyttä eri intressipiirien edustajat eivät päässeet siitä, vastasiko helmikuussa päättynyt suden viimeisin kannanhoidollinen metsästys tarkoitustaan.

Operaation tarkoitus oli pitää susikannan kasvu aisoissa kuitenkin siten, että kanta pysyy kestävänä. A-talkin metsästäjä ja pienten lastensa puolesta pelännyt perheenäiti katsoivat, että pihapiiriin tunkeva häirikköpeto on poikkeuksetta turvallisuusriski, mistä kuuluu päästä eroon pikimmiten. Heidän viestinsä oli, että ongelmaksi on muodostunut suden ihmispelon katoaminen. Luonnonsuojelijan mielestä tämä näkemys oli yliampuva yleistys. Hänen mukaansa sudella on yhä paljon suurempi syy pelätä ihmistä, kuin ihmisellä sutta.

Luonnonsuojeluliitto on löytänyt sudenmetsästyksestä paljonkin huomautettavaa. Liiton mielestä kannanhoidollisia metsästyslupia oli lisätty tälle vuodelle kohtuuttomasti. Liitto myös syyttää metsästäjiä itse aiheutetusta pihasusiongelmasta. Luonnonsuojelijoiden epäilys on, että ihmisasutuksille tunkevat ruuan hakuun heitteille jääneet pennut laumojen alfaurosten ja -naaraiden jouduttua tähtäimiin tahallisesti.

Näin yksioikoinen totuus tuskin on. Suomessa metsästys on sen verran tiukasti säänneltyä, että aivan mitä ja miten tahansa ei ammuta. Seuraavaa susimetsästystä säännellään taas uudella kanta-arviolla, minkä Luonnonvarakeskus lupaa lähiviikkoina.

Yhtä mieltä kaikki ovat sentään siitä, että susi kuuluu Suomen luontoon. Vaikeampi asia on kaikille kelpaavan kannanhoitomallin keksiminen. Oikeasti pelättävää petoa sudesta ei saa nykyajan Suomessa enää tulla.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet