Pääkirjoitus: Esimerkillistä toimintaa naapureilta Salosaaren tulipalossa

Salosaaren maanantaisessa palossa vältyttiin kaikeksi onneksi henkilövahingoilta.
Salosaaren maanantaisessa palossa vältyttiin kaikeksi onneksi henkilövahingoilta.

Ruokolahden Salosaaressa koettiin tänä maanantaina kauhun hetkiä, kun omakotitalossa syttyi tulipalo. Kuusi lasta pakeni omatoimisesti ulos rakennuksesta. Palomiehet pelastivat talossa olleet emokissan ja pennut.

Tulipalo on luonnollisesti ikävä ja pitkäksi aikaa mieleen jäävä kokemus niin lapsille, vanhemmille kuin naapureillekin. Savun ja tulen aiheuttamia vahinkojakaan ei voi vähätellä.

Palokuolemien määrää on saatu viime vuosina laskettua lainsäädännön ja pelastustoimen turvallisuusviestinnän avulla.

Siitä on kuitenkin syytä olla iloinen, että kaikkein tärkeimmät eli ihmiset ja lemmikit eivät tiettävästi loukkaantuneet palossa. Aineelliset tuhot olisivat voineet olla paljon suuremmat, ellei naapurissa olisi oltu paikalla ja ryhdytty rivakasti sammuttamaan paloa ennen palokunnan saapumista paikalle. Esimerkillistä toimintaa.

Suomessa kuoli viime vuonna tulipaloissa 51 ihmistä. Etelä-Karjalassa palokuolemilta vältyttiin tuolloin kokonaan. Tänä vuonna tilanne ei ole yhtä hyvä, sillä Imatran Meltolassa kuoli helmikuussa iäkäs nainen tulipalossa saamiinsa vammoihin. Vuonna 2017 maakunnan tulipaloissa kuoli kolme ihmistä.

Tulipaloista suurin osa syttyy ihmisen toiminnan seurauksena tai koneisiin ja laitteisiin tulleiden vikojen vuoksi.

Tulipalon ei koskaan toivota tai uskota sattuvan omalle kohdalle. Siitä huolimatta kodeissa on syytä käydä läpi, mitä tulipalojen ennaltaehkäisemiseksi on tehtävissä ja miten palon sattuessa pitää toimia.

Toimintaohjeet on syytä teroittaa myös lapsille.

Palokuolemat nollaan — se on todellakin tavoittelemisen arvoinen asia.

minna.makinen@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Kommentoidut