Pääkirjoitus: Roppakaupalla onnea, toiminnanjohtaja Leinonen! — Imatrankosken lähivuodet kertovat sen, millainen Imatra meillä tulevaisuudessa on

Joonas Tapaninen

Mervi Leinonen aloittaa Imitsin toiminnanjohtajana marraskuussa.
Mervi Leinonen aloittaa Imitsin toiminnanjohtajana marraskuussa.

Imatran kaupunkikulttuurissa kääntyy loppusyksyn aikana uusi lehti. Keskustan kehittämisen puolesta ääntä pitävä Imitsi saa uuden toiminnanjohtajan, kun kuusi vuotta yhdistyksen toimintaa vetänyt Liisa Marsio jättää tehtävän seuraajalleen Mervi Leinoselle.

Leinoselle voi toivottaa vilpittömästi onnea tehtävään. Imatrankosken tulevaisuus on pähkinänkuoressa sitä, mitä koko Imatran horisontissa kajastaa. Ydinkeskustan on vastattava tulijalle nopeasti yhteen kysymykseen: Millainen kaupunki oikein olemme?

Näkemys siitä, kenen vastuulla kaupunkikuvan luominen on, riippuu vastaajasta. Kaupunkia huudetaan äänekkäästi apuun ja puitteiden luominen eittämättä onkin julkishallinnon tehtävä. Kun kaupunkiyhtiön omistamassa liikekeskuksessa tilat humisevat tyhjyyttä ja samalla yrittäjät kritisoivat korkeita vuokria, on syytä ainakin avata keskustelu tilanteen järkevyydestä.

Mutta kyllä Imatrankoskella on myös raju vaje sisällöistä. Uutisoimme säännöllisesti sinnikkäistä yrittäjistä, jotka käynnistävät toiminnan keskustassa vain ajaakseen sen jopa muutamien kuukausien jälkeen alas. Yrittäjien viesti on yhtäläinen: Missä olette, asiakkaat. Pelkät puitteet ja näyteikkunat eivät auta, jos imatralaiset eivät itse lähde kannattelemaan vireää keskustaa.

Imatran väkiluvun kehitys on kertonut jo pitkään sen, mitä syksyn väestöennusteet toistivat. Uutta elinvoimaa on heikosti tarjolla sisältä päin. Jotta väki saadaan tulemaan ja palaamaan, Imatran on oltava kiinnostava, vastaanottava ja koukuttava. Sen eteen tarvitaan saumatonta eri toimijoiden yhteistyötä, eikä tässä työssä oikein kenelläkään kaupungissa ole enää varaa jäädä vapaamatkustajaksi.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi