Pääkirjoitus: Onnistunut vierailu Valkoiseen taloon

All Over Press

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on virkakaudellaan järjestänyt vierailleen yllätyksiä, eikä sellaiselta säästynyt Suomen presidenttikään. Sauli Niinistö ei häkeltynyt, vaan hoiti Trumpin perättömän hävittäjäkauppalausunnon synnyttämän tilanteen tyylikkäästi, kuten koko vierailunkin.

Suomen presidentin ensimmäinen kahdenkeskinen valtiovierailu 15 vuoteen Valkoiseen taloon onnistui ilmeisen hyvin ja vahvisti maitten välisiä ennestäänkin hyviä suhteita. Niinistön mukaan presidentit olivat löytäneet nopeasti yhteyden, ja keskustelu oli ollut avointa ja selkeää.

Vierailun ansiosta Niinistö sai avattua henkilökohtaisen kontaktin Yhdysvaltain korkeimpaan johtoon. Näin hän täydensi ”ulkopoliittisen hattutemppunsa”, kun hän on lyhyessä ajassa tavannut Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen korkeimman johdon. Sellaisella ei moni Suomea suuremmankaan maan valtionpäämies pääse kehuskelemaan. Toki osa siitä johtuu Suomen juhlavuodesta, mutta se ei vähennä kontaktien arvoa.

Vierailulla tuli esille useita sellaisia Suomelle tärkeitä asioita, joissa myös Yhdysvaltojen on rooli merkittävä, kuten arktisen luonnon suojelu, terrorismin torjuminen, Venäjä-suhteet ja Itämeren turvallisuus.

Niinistö panosti erityisesti arktisen alueen suojeluun, koska on havainnut, että suurvaltojen käsitykset asiassa ovat muuttuneet. Suomi aloitti keväällä arktisen neuvoston puheenjohtajamaana ja toiveena on saada arktisen neuvoston varjolla Venäjän ja Yhdysvaltojen huippukokous Suomeen. Vierailu oli hyvä mahdollisuus edistää tätä ajatusta ja mitä ilmeisimmin Niinistö käytti tilaisuuden täysimääräisesti hyväkseen.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.