Pääkirjoitus: Keskustassa alkaa puheenjohtajakilpa—Kulmunin ilmoitus merkinnee myös valtiovarainministerin vaihtumista syksyllä

Keskustan puheenjohtajuudesta on tulossa oikea kilpailu, kun elinkeinoministeri Katri Kulmuni ilmoittautui ehdokkaaksi. Aikaisemmin halukkuudestaan puheenjohtajaksi on kertonut puolustusministeri Antti Kaikkonen. Puheenjohtaja valitaan syyskuussa Kouvolassa pidettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Kulmunin ilmoitus merkinnee samalla sitä, että myös valtiovarainministeri vaihtuu tuolloin. Salkun nykyinen haltija Mika Lintilä astuu sivuun– ellei sitten pyörrä puheitaan ja ryhdy itsekin tavoittelemaan puheenjohtajuutta. Aikaisemmin Lintilä on sanonut, että asettuu ehdolle vain, jos ehdokkaita ei ole enempää kuin yksi. Kulmuni sanoi tiedotustilaisuudessaan suoraan, että ottaa myös valtiovarainministerin tehtävän jos tulee valituksi. Hallitusyhteistyölle on eduksi, jos tärkeimmät ministeriöt ovat puolueiden puheenjohtajien hallussa.

Kaikkonen ja Kulmuni eroavat sukupuolensa lisäksi siinä, että toinen tulee etelästä ja toinen pohjoisesta. Poliittiset linjaukset ovat aika samanlaisia. Molemmat haluavat tehdä pesäeroa Juha Sipilän kauteen korostamalla entistä voimakkaammin aluepolitiikkaa ja puolueen jäsenistön kuulemista. Tämä ei ole yllätys sen jälkeen, kun Sipilän kokoomusta myötäilevä oikeistolainen ja markkinahenkinen politiikka vei puolueen 18 edustajapaikan tappioon viime eduskuntavaaleissa. Keskusta menetti erityisen paljon ääniä perinteisillä kannatusalueillaan Pohjois-Suomessa.

Johtajakilpaan voi vielä tulla lisää ehdokkaita, mutta moni mahdollinen ehdokas, kuten ministeri Annika Saarikko, saattaa tähdätä jo ensi kesään, jolloin jälleen on puheenjohtajavaali edessä.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi