Pääkirjoitus: Vaikean vuoden jälkeenkin kaupalla riittää uskoa Etelä-Karjalaan – Viimeistään korona opetti, että itäturistien varaan ei voi laskea

Kaupan alalla on edelleen uskoa Etelä-Karjalaan, vaikka takana on vaikea kaupantekoa hyydyttänyt koronavuosi.

Uskoa pitääkin olla, sillä kauppa on pitkäjänteistä liiketoimintaa eikä yksi poikkeuksellinen vuosi vaikuta terveiden yritysten elinkelpoisuuteen.

Pelkästään Etelä-Karjalan osuuskauppa sijoittaa tänä vuonna kauppapaikkaverkostonsa noin 14 miljoonaa euroa. Se on vahva viesti siitä, että luottoa riittää. Uusi Prismakeskus valmistuu Leirin alueelle kesäsesonkiin mennessä. Prisma pesee kasvojaan ja samalla kauppakäytävälle nousee uusia yksityisten yritysten palveluja.

Keskon investoinnit jäävät tänä vuonna maltillisemmaksi, mutta kaupan kotimainen pörssiyhtiö on ollut aktiivinen myös Etelä-Karjalassa. Sen kauppapaikkaverkostoa on monelta osin uudistettu ja kasvatettu viime vuosina. Yksittäisiä investointeja voi odottaa myös muilta maakunnassa toimivilta alan yrityksiltä.

Aivan perusteettomia kaupan alan odotukset eivät ole, sillä viimeksi maanantaina Suomen Hypoteekkiyhdistyksen ennusteen mukaan talous kasvaa kiivaasti, kunhan roketesuoja leviää kansalaisten parissa. Hypo ennustaa tälle vuodelle 3,2 prosentin kasvua, kun se viime vuonna oli saman verran miinuksella.

Kaupan menestyksen Etelä-Karjalassa ratkaisevat paikalliset asiakkaat. Eteläkarjalaisten ostoskäyttäytyminen luo vahvan perustan alan kehittämiselle, mutta myös Venäjältä odotetaan koronan jälkeistä turistivirtaa. Vaikka Venäjällä on patoutunutta matkailu- ja ostostarvetta tuttuun ja turvalliseen Suomeen, kovin pian ostosmatkailijat eivät ole palaamassa.

Venäjän koronatilanne on vaikea ja kansainvälinen tilanne monella tapaa muutenkin murroksessa.

Jos korona on jotain Etelä-Karjalan elinvoimalle opettanut, se liittyy nimenomaan Venäjään. Kun rajat aikoinaan avautuvat, kassakoneet kaipaavat varmasti öljyä. Siitä huolimatta Venäjän vetoon ei voi enää tuudittautua.