Pääkirjoitus: Paikallaan sutiva auto kertoo poikkeusoloista, jotka pitää huomioida myös omassa ajamisessa — Kuutostiellä kiirehditään turhaan

Jussi Lopperi

Pääkirjoitus: Paikallaan sutiva auto kertoo poikkeusoloista, jotka pitää huomioida myös omassa ajamisessa — Kuutostiellä kiirehditään turhaan

Lakasentien liikennevaloista ylämäkeen kääntynyt rekka, jumissa. Vihnekadulle Karjalantien valoristeyksestä pyrkinyt postiauto, jumissa. Jäähallin risteykseen yhtä aikaa yrittäneet linja-auto ja henkilöauto, jumissa kapealla väylällä nekin.

Kelejä voi näinä päivinä nimittää hyvillä perusteilla haasteellisiksi. Kun edelliset lumet on juuri ja juuri saatu puhdistettua edes keskeisimmiltä väyliltä, on uusi tuisku jo pehmentänyt kaistat. Osa pienemmistä teistä tuntuu kunnossapidon puolella nukkuvan kokonaan unohduksen unta. Jatkuva lumisade tukkii teitä paitsi pohjalta myös reunoilta. Etenkin asuinkaduilla penkat ovat niin massiiviset, että ajoväylälle ei enää välttämättä joka kohdassa mahdu kahta ajoneuvoa rinnakkain.

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina neuvokkaista nuorista miehistä, jotka olivat laittaneet sohjoon pysähtyneen linja-auton liikkeelle hiekkaämpärillisellä. Vastaavaa kansalaisaktiivisuutta vaaditaan liikenteessä nyt muiltakin. Paikallaan sutiva auto vaatii joukkovoimaa, sillä tiellä jumittavan esteen ohittaminen jättää vain tuskan takana tulijoille.

Samanlaista asevelihenkeä toivoisi myös ratin taakse. Talvikelin ennakoiva ajo on nyt melkein henkivakuutus sekä itselle että muille. Kuutostiellä liikkuva ammattilainen purnaa jutussamme välinpitämättömyydestä. Voi vain hämmästellä, mihin niin kiire voi näillä keleillä olla, että oman ajotavan vuoksi kanssaliikkujat joutuvat pelkäämään.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset