Pääkirjoitus: Kaivoslaki on uudistettava, Suomen valtio ei saa nyt mitään hyötyä omista luonnonvaroistaan

Mika Strandén

Pääkirjoitus: Kaivoslaki on uudistettava, Suomen valtio ei saa nyt mitään hyötyä omista luonnonvaroistaan

Suomen kaivoslaki kaipaa uudistamista. Lakiin liittyvät puutteet nousivat tällä viikolla keskusteluun, kun Iltalehti julkaisi jutun australialaisen Dragon Miningin listautumisesta Hongkongin pörssiin.

Kaivosjätin aiemmista toimista Suomessa on jätetty lukuisia tutkintapyyntöjä. Yhtiö rauhoitteli sijoittajia Hongkongissa listautumisensa yhteydessä röyhkeästi sillä, että ehtii tyhjentää suomalaiset kaivoksensa kullasta ennen kuin viranomaiset ehtivät puuttua asiaan.

Seitsemän vuotta vanha kaivoslaki on vanhanaikainen ja haitallinen. Suomen valtio ei hyödy luonnonvaroista mitenkään.

Tapaus osoittaa, että Suomessa vuonna 2011 hyväksytty kaivoslaki näyttäytyy toimimattomalta. Se on vanhanaikainen ja Suomelle haitallinen. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on pyytänyt asiasta selvitystä. Selvitys ei riitä, vaan lain uudistaminen on otettava seuraavan hallituksen työlistalle.

Kaivoslaki on herättänyt arvostelua jo ennen Dragon Miningin tapausta. Helsingin yliopistolla luonnonvarojen taloustiedettä tutkiva professori Olli Tahvonen on kritisoinut lakia valuvioista. Tahvonen arvostelee Suomessa käytössä olevaa vuosisatoja vanhaa valtausperiaatetta. Sen mukaan löydetty esiintymä kuuluu sille, joka varaa alueen itselleen ensimmäisenä.

Monissa muissa maissa esiintymät omistaa valtio, joka antaa kaivosyhtiöille luvan kaivostoimintaan korvausta vastaan. Suomi ei nyt hyödy uusiutumattomien luonnonvarojensa ehtymisestä millään tapaa, kun ulkomaiset kaivosjätit tyhjentävät Suomea. Työpaikkoja toki syntyy, mutta hinta on kova.

Samalla kaivoksista koituvat miljoonien eurojen ympäristötuhot jäävät suomalaisten veronmaksajien kontolle. Esimerkkejä löytyy aivan lähivuosilta muun muassa Sodankylän Kevitsasta, Talvivaarasta ja Nivalasta.

Luetuimmat