Pääkirjoitus: Edelleen erittäin uhanalainen saimaannorppa tarvitsee suojelua — Verkkokalastusta voi rajoittaa ilman totaalikieltoa

Jarkko Keijonen

Pääkirjoitus: Edelleen erittäin uhanalainen saimaannorppa tarvitsee suojelua — Verkkokalastusta voi rajoittaa ilman totaalikieltoa

Saimaannorpan poikasten eli kuuttien kuolemat kalaverkkoihin nostattivat laajan julkisen keskustelun heinäkuun alussa. Eikä ihme, sillä heti verkkokalastuskiellon päättyessä verkoista nousi useampi kuollut kuutti.

Keskustelua käydään edelleen ja sen mukana syntyi nopeasti myös kansalaisaloite verkkokalastuksen totaalikiellosta norppa-alueilla.

Ainutlaatuinen saimaannorppa on suomalaisen luonnonsuojelun tunnetuimpia, jollei jopa tunnetuin kohde. Se saa paljon sympatiaa kansalaisilta, ja näin tuleekin olla. Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua.

Heinäkuun ikävistä kuuttiuutisista huolimatta saimaannorpan kanta on vankistunut. Tällä hetkellä norppia arvioidaan elävän Saimaalla vajaat nelisensataa. Taustalla on pitkäjänteinen suojelutyö.

Saimaannorpan nykyinen suojeluasetus on voimassa vuoteen 2021 asti.

Verkkokalastuksen totaalikielto tuskin etenee lainsäädäntöön saakka, vaikka aloite onkin menossa eduskuntaan. Sen sijaan muita suojelutoimia pitää kehittää edelleen.

Kun nykyistä suojeluasetusta tehtiin, Metsähallitus esitti verkkokalastuskiellon jatkamista heinäkuun ajan. Syksyn lähestyessä kuutit kasvavat ja niiden riski takertua verkkoihin pienenee.

Vaikka Metsähallituksen kanta ei viime kerralla kelvannut, suojelutoimia jatkossa on vietävä tähän suuntaan.

Saimaannorpan ja ihmisen yhteiselo ei norppa-alueilla aina ole ollut helppoa, mutta yhteisen vesistön äärelle on mahduttava. Ilman lainsäädäntöäkin verkkokalastajien vapaaehtoiset toimet olisivat enemmän kuin tervetulleita.

On myös huomattava, että verkkojen lisäksi tulevina vuosina ilmastonmuutos on yhä suurempi uhka norpille. Pesinnälle hyvälumiset talvet ovat elintärkeitä. Viime talven kaltaiset hanget eivät ole itsestäänselvyys joka vuosi.

Luetuimmat