Pääkirjoitus: Kun naapuri vaihtuu päivittäin, tulee jakamistalous iholle — Imatrallakin kämppäänsä kaupittelevat jo kymmenet asujat

Santeri Tynkkynen

Pääkirjoitus: Kun naapuri vaihtuu päivittäin, tulee jakamistalous iholle — Imatrallakin kämppäänsä kaupittelevat jo kymmenet asujat

Matkailu itsepalvelun hengessä on jo valtavirtaa. Kun reissukärpänen puraisee, suomalainen nykäisee netin auki ja aloittaa matkan suunnittelun. Vaikka matkatoimistot puolustavatkin paikkaansa palvelullaan, järjestelee moni matkailija itse lentonsa ja majoituksensa.

Yhä useammin myös yöpymiset reissussa tehdään muualla kuin perinteisten hotellien hoivissa. Juuri netti mahdollistaa laajan tarjonnan erilaisia majoituspaikkoja, jotka vaihtelevat vaatimattomista röttelöistä luksushuviloihin. Jos varaaja on tarkka, ja onneakin mukana, voi välityspalveluista saada itselleen erinomaisen hinta-laatu-suhteen.

Jakamistalous ei kuitenkaan toimi vain yhteen suuntaan. Monin paikoin Imatran seutua tunnistetaan jo tilanne, jossa naapuri tuntuu vaihtuvan päivittäin. Airbnb-sivustolla Imatran lähialueilta löytyy nopealla haulla jo yli sata kohdetta. Listalla on puhtaasti majoitusbisneksessä pyörivien toimijoiden ohella tavallisia yksityishenkilöitä, jotka tarjoavat tyhjiä neliöitänsä hyötykäyttöön.

Airbnb taiteilee ammattimaisen majoittamisen ja asumiseen rinnastettavan käytön välimaastossa, jonka valvontaa tehdään kunnissa hyvin kirjavasti. Samalla siitä on tullut matkailijoiden arkipäivää.

Parhaassa tapauksessa airbnb tuottaa paitsi lisäansiota asunnon vuokraajalle myös rikastuttavia kulttuurien kohtaamisia ja hyvää mainetta paikkakunnalle. Jotta tähän päästään, on pelisääntöjen oltava kaikilla osapuolilla selvillä. Hyvään naapurisopuun voisi kuulua ainakin se, että oman asuntonsa vuokrakäyttöön luovuttava tiedottaisi tästä myös naapurustoaan. Samalla kantaväestö voisi pistää kohtaamisissa turistien kanssa parastaan. Tiedä, vaikka tulisivat uudelleen.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset