Pääkirjoitus: Sote-jankutus ei kyllästytä — Sairaiden hoitoa pidetään tärkeimpänä vaaliteemana

Katja Juurikko

Pääkirjoitus: Sote-jankutus ei kyllästytä — Sairaiden hoitoa pidetään tärkeimpänä vaaliteemana

Vaalivuoden alkaessa on käynnistynyt myös keskustelu siitä, minkä teemojen ympärillä tulevat eduskuntavaalit käydään. Perussuomalaiset ovat jo ehtineet nimetä ne maahanmuuttovaaleiksi ja monet muut puolueet taas ilmastovaaleiksi. Kunnallisalan kehittämissäätiö on kysynyt asiaa äänestäjiltä, eikä kumpikaan edellä mainituista aiheista nouse tärkeysjärjestyksen kärkeen. Tarjolla olleista 47 aiheesta maahanmuuttoasiat sijoittuivat vasta sijalle 32, ilmastonmuutos oli sentään yhdeksäntenä.

Tärkeimmiksi teemoiksi kansalaiset nostivat sairaiden hoidon, vanhusten hoidon, nuorten syrjäytymisen, työttömyyden ja koulutusasiat. Kärkipää ei yllätä. Sinne kivunneet aiheet ovat perusasioita, joiden pitää olla kunnossa ja joista vaalien yhteydessä tuleekin puhua. Pitkään jatkunut sote-jankutuskaan ei siis vielä näytä kyllästyttävän.

Kansalaiset katsovat asioita omasta näkökulmastaan ja tarpeistaan ja arvottavat aiheita sen mukaan. Poliitikot voivat yrittää ohjata keskustelua itse merkityksellisinä pitämiinsä asioihin, mutta tulokset ovat vaihtelevia. Poliitikkojen korostamat valtiovelan määrä ja ilmastonmuutoksen liittyvät energiakysymykset askarruttavat myös äänestäjiä, mutta syntyvyys ei, vaikka sitä on pidetty jopa Suomen tulevaisuuden kohtalonkysymyksenä.

Mitä muuta tällaisista listauksista voi päätellä kuin sen, että poliitikkojen ja kansalaisten kiinnostuksen kohteet eivät aina käy yksiin? Ehkä ainakin sen, että äänestäjillä on runsaasti kysymyksiä, joihin odotetaan vastauksia. Kaikista aiheista vain neljä jäi alle tason, jota 50 prosenttia vastaajista piti erittäin tai melko tärkeänä.

Luetuimmat