Pääkirjoitus: Ukonniemessä ovat hyvät neuvot kalliit

Kannettu vesi kaivossa. Tekemällä tehty. Muutaman harrastajan temmellyskenttä. Vanhusten hoidon kustannuksella värkätty autiokaupunki.

Imatran Ukonniemeä on luonnehdittu viime viikon aikana monin eri termein sen jälkeen, kun Uutisvuoksi listasi viimeisen kymmenen vuoden aikana alueelle käytetyt miljoonat. Kymmeniähän niitä oli, eivätkä kaikki suinkaan Imatran kaupungin pussista. Sen verran vahva julkisen rahan osuus investoinneissa kuitenkin on, että veronmaksajilla on täysi syy ihmetellä, miten uskottavat visiot alueelle alun perin loihdittiin. Urheilumatkailun potentiaalin kun ei pitänyt nojata niin vahvasti itäturismiin kuin moni muu palvelualan kasvutavoite.

Ukonniemeen odotettiin syntyväksi huomattavasti vilkkaampi matkailukeskittymä, mitä se tänä päivänä on. Erityisen näkyvästi nilkuttaa se osa-alue, johon suurimmat toiveet asetettiin, eli alueen työllisyyskehitys. Jättipanostuksista huolimatta uusia työpaikkoja on syntynyt vain kourallinen, ja alueen yritysten arki on selviytymistaistelua. Tuttu selitys siitä, että onpa imatralaisilla nyt hyviä paikkoja harrastaa, on käypä heille, jotka harrastavat.

Ukonniemen urheilupyhättö ei silti ole lajissaan ainoa. Harva strategia pystyy nojaamaan vedenpitäviin ennusteisiin, sillä kehitys on aina useamman muuttujan summa. Menneisyyden kanssa onkin hyvä tehdä rehellisesti ja avoimesti tiliä, jotta uuden suunnittelulle olisi pitävämpää pohjaa.

Yksi askel siihen suuntaan on Imatra kylpylän havittelema vakituisen asumisen mahdollisuus alueelle. Miten hyvin lomakiinteistöt taipuvat kodeiksi, se jää nähtäväksi. Selvää on kuitenkin, että jotain Ukonniemessä on tehtävä.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat