Susien puolustajat kovilla

Kimmo Seppälä

Kuka päättää luonnosta? Mahdottoman kysymyksen alle mahtuu liuta yhtä kimurantteja teemoja. Kenelle metsät kuuluvat? Kumpi on tärkeämpää, talouskäyttö vai virkistyskäyttö? Onko susia paljon vai vähän?

Luontokiistan kuumaa perunaa, petokeskustelua, on käyty viime viikkoina Imatran seudullakin kovilla äänenpainoilla. Tarina virisi Ruokolahden ja Rautjärven alueille ilmaantuneesta pantasudesta, jonka moni uskoo vieläkin saapuneen paikalle pakettiauton kuriirikyydillä. Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden mukaan väitteet eivät kauempana totuudesta voisi olla. Kun vastakkain ovat tiedot ja tunteet, on yhteisymmärryksen löytäminen luonnollisesti vaikeaa.

Osansa petovihasta on saanut Ylen toimittaja Kimmo Ohtonen, jonka luontodokumenttisarja nosti susien tilanteen jälleen lööppeihin. Monimutkaiseen vyyhtiin sisältyvät petomäärien laskemisen ristiriitaiset näkemykset sekä salaperäisesti katoavat ja myös ihan avoimesti, mutta luvattomasti ammutut sudet. Aivan erityiseltä kuulostaa toiminta, jossa tappotuomioita rajan pinnassa liikkuville eläimille haetaan Venäjän puolelta vapaamman lainsäädännön piiristä.

Huolestuttavinta lienee kuitenkin, että susitilanne laittaa syrjäseuduilla suita suppuun. Ohtosen saaman palautteen mukaan oman näkemyksen ilmaisua vältetään, koska sanominen pelottaa. Valtavirtaa oleva susiviha vaimentaa kyläyhteisöissä toisinajattelijat.

Maalla on totuttu maalaisjärjen käyttöön. Se on tässäkin tilanteessa suotavaa. Yhteinen näkemys syntyy vain faktoihin ja perusteltuihin näkökulmiin pohjautuvalla keskustelulla. Ohtosen dokumentti on tähän hyvä lähtökohta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.