Pääkirjoitus: Rytmiä tarvitaan myös koululaisten loma-arkeen

All over press

Pääkirjoitus: Rytmiä tarvitaan myös koululaisten loma-arkeen

Monessa koululaisperheessä eletään keskikesää kahtiajakoisissa tunnelmissa. Työssä käyvät vanhemmat painuvat illalla pehkuihin hyvissä ajoin. Lomailevien koululaisten huoneissa sen sijaan välkkyy kännykän tai muun älylaitteen sininen valo vielä pikkutunneillakin. Ylös he saattavat kömpiä vasta iltapäivän puolella.

Vanhemmat eivät oikein henno kovistella ansaitulla kesälomallaan olevaa nuorisoa. Annetaan niiden nyt nukkua, kun ei ole koulua, ajatellaan.

Häränpyllyä heittäneellä päiväjärjestyksellä saattaa kuitenkin olla jälkikasvuun turhan nuuduttava vaikutus. Nuorten lomailijoiden päivätkin voivat vierähtää visusti sisätiloissa kännykkää ja Netflixiä selaten. Kavereitakaan ei nähdä enää livenä, ainoastaan viestit ja kuvat viuhuvat ees sun taas.

Koululaiset tarvitsevat myös lomalla päivärytmin ja ohjelmaa. Jos vanhemmat eivät ole kotosalla, päiviä voivat auttaa rytmittämään myös isovanhemmat ja muut sukulaiset sekä kaverit.

Lähdetäänkö yhdessä rannalle? Kauppaan? Keskustaan pyörillä? Kentälle potkimaan palloa?

Näitä hienoja karjalaisia kesäpäiviä ei kannata hukata sisällä kyhjöttämiseen tai nukkumiseen. Sen aika on vasta jokusen kuukauden kuluttua.

Ulkoilman piristävää vaikutusta ei sovi vähätellä. Lyhyempikin ulkoilurupeama antaa kummasti virtaa.

Vähän isompia koululaisia vanhempien kannattaa vastuuttaa kotihommiin, esimerkiksi pieniin siivoustöihin, kaupassakäynteihin ja piha-askareisiin. Ja miksei nuori voisi käydä ulkoiluseurana vaikka tutulla mummolla?

Kun loma-arjessakin on mielekästä tekemistä ja sopiva roti, vältytään kodeissa elokuussa hermojaraastavalta paluulta arkeen.

Minna Mäkinen

Luetuimmat

Uusimmat uutiset