Leipäjonoja ei pitäisi olla

Kai Skyttä

Toimeentulotuen ongelmat ovat ajaneet tolkuttoman määrän kansalaisia järkyttävään tilanteeseen. Imatrallakin leipäjonojen venyminen osoittaa, että tuen maksatusten viivästyminen tuo avun piiriin aivan uusia ihmisiä.

Eniten riipaisee tieto lapsiperheiden kasvaneesta joukosta jonoissa. Ruoka auttaa jo pitkälle, mutta kasvun eväisiin tarvitaan tänä päivänä paljon muutakin, mitä ei ilmaiseksi saa.

Pysyvästi toimeentulotuen varassa elävien määrä yllätti viranomaiset, vaikka uudistuksen piti olla perusteellisesti taustoitettu. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen on päästellyt julkisuuteen autenttisen kuuluisia parahduksia sosiaaliturvaan elämäänsä nojaavien ihmisten kohtaloista.

Avustuksen jaon keskittäminen yhdelle toimijalle tulee todennäköisesti vielä palkitsemaan yhteiskunnan, kun kokonaistilannetta päästään nyt kunnolla arvioimaan.

Tehtävää saralla riittääkin. On työskenneltävä tarmokkaasti sekä tukitoiminnoissa että lainsäädännössä, jotta mahdollisimman moni ihminen päätyisi itse ansaitsemaan elantonsa. Sitä ennen hyvinvointivaltion on huolehdittava perusturvasta. Ihmisten nälän pitäisi hävettää meitä kaikkia.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset