Pääkirjoitus: Tyhjien liiketilojen määrä Imatrankoskella kasvoi vuodessa neljänneksellä – Jos Napinkulma ei kohta kohene, ovat hyvät neuvot kalliit

Kanerva Jalarvo

Pääkirjoitus: Tyhjien liiketilojen määrä Imatrankoskella kasvoi vuodessa neljänneksellä – Jos Napinkulma ei kohta kohene, ovat hyvät neuvot kalliit

Tyhjien liiketilojen määrä Imatran keskustassa kasvaa huolestuttavalla vauhdilla. Uutisvuoksen vuotuisessa laskennassa selvisi, että katutason toimitiloja on nyt tyhjillään jopa neljännes viime vuotta enemmän. Esimerkiksi viimeisten joukossa lähtenyt vaatekauppa H&M jätti näkyvän aukon tiloihin ja tarjontaan.

Monessa lähtöpäätöksessä ratkaiseva tekijä on ollut koronaviruksen sulkema itäraja. Imatran kaupalliset palvelut ovat 2000-luvulla kasvaneet venäläisturistien vauhdittamana. Matkailijoiden virta idästä tyrehtyi viime keväänä, eikä kaupankäyntiä paikallisin voimin ole saatu riittävästi aikaan.

Totuuden nimissä on kuitenkin todettava, että helppoa ei Imatrankoskella ollut ennen koronaakaan. Keskustan yrittäjät ovat esittäneet hätähuutoa Koskenpartaan ja sen liepeiden vetovoimasta jo parin viime vuoden ajan.

Imatra ei ole ongelmansa kanssa yksin. Keskustojen hiipuminen suuremmissakin kaupungeissa on ollut trendinä kautta maan. Kaupungin reunamille levittäytyneet ostoskeskukset ja marketit houkuttelevat toimijoita uusilla tiloilla ja valmiilla asiakasvirroilla. Verkkokauppa kurittaa kivijalkaliikkeitä, ja haasteita tuo myös laskeva asukasmäärä.

Keskustoissa yhdenkin liikkeen lähtö voi käynnistää huonon kierteen. Mutta suunnan voi saada kääntymään yksittäisellä avauksella ylöspäinkin.

Imatrankosken tilanne alkaa olla siinä pisteessä, että pienillä viilauksilla sitä ei enää palauteta entiseen loistoonsa. Paraatipaikalla lähes tyhjillään ammottavan Napinkulman kohtalon soisi ratkeavan pikaisesti suuntaan tai toiseen. Kiinteistö tarvitsee muualta tulevia toimijoita, ja kohta niiden saaminen autioituvaan keskustaan tulee olemaan tekemätön paikka.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi