Simpeleen kuhat ja uhat

Anssi kemppinen

Pena Saukkonen

Imatran seudun suurien järvien tila muuttuu hitaasti yhä huonommaksi.

Loppuvuoden tarkkailuraportit kertovat esimerkiksi Immalanjärvestä, että veden humuspitoisuus ja väriluku jatkavat kasvua. Arvot ovat vuosituhannen alusta lähtien tasaisesti huonontuneet, vaikka suurilta osin järvi kuuluu edelleen luokkaan hyvä/erinomainen. Kehnoin tilanne on Laitilanlahdella.

Myös Simpelejärvessä humuspitoisuus ja väriluku ovat viime vuosina nousseet. Simpelejärvi ei ole enää entisenlainen. Kirkkaus on vaihtunut sameuteen. Muutoksesta kertoo myös kalalajisto. Järvessä on runsaasti särkikaloja ja kuuluisien siikojen tilalla vedessä uivat sameiden vesien kuhat.

Yksi osaselitys vedenlaadun heikkenemiseen on näkynyt tämänkin joulun ulkoilukeleissä. Taivaalta on satanut vettä ja lämpötila on pysynyt plussan puolella. On koettu muitakin lähitalvia, jolloin talvikausi on lyhyt ja routakerros ohut. Vesisade ja valumat irrottavat avointa pelto- sekä metsämaata, joka kulkeutuu ojiin, jokiin ja järviin. Maan mukana vesistöön kulkeutuu kiintoainesta, typpeä, fosforia ja muita ravinteita, jotka voimistavat järvissä alkanutta rehevöitymistä.

Suomen järvien tila on 1970-luvulta parantunut, mutta nyt suunta näyttää kääntyneen. Tilaa paransivat pistekuormittajien kuten puunjalostusteollisuuden ja yhdyskuntien jätevesien puhdistaminen. Nyt leudot talvet mitätöivät hyvän suunnan. Eikä odotettavissa ole parempaa keliä, sillä ilmastonmuutos näyttää tuovan yhä lämpimämpiä ja vaihtelevampia talvikelejä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.