Pääkirjoitus: Haitat painavat hyötyjä enemmän, kun alkoholilakia uudistetaan eduskunnassa

Eduskunnan pitäisi vielä ennen joulua päättää alkoholilain kokonaisuudistuksesta sekä siihen kytketystä alkoholiveron korotuksesta.
Alkoholilaissa päähuomio on siinä, sallitaanko enintään 5,5 prosentin vahvuisten juomien myynti elintarvikeliikkeissä. Hallituspuolueiden sisällä ollaan asiasta kahta mieltä, ja siksi prosenttirajasta äänestettäessä kansanedustajilla on vapaat kädet, vaikka muilta osin heitä sitookin puolueidensa ryhmäpäätös.
Kuluttajien enemmistö vapauttaisi vahvan oluen ruokakauppoihin. Helsingin Sanomien teettämässä tutkimuksessa 53 prosenttia hyväksyi hallituksen esityksen ja sitä vastusti 37 prosenttia vastaajista.
Asiaa ei kuitenkaan voida ratkaista kuluttajien näkemysten tai elinkeinoelämän toiveitten pohjalta, vaan kansanterveydelliset seikat on otettava vakavasti huomioon. Jos hallituksen esitys tältä osin hyväksytään, merkitsee se väistämättä alkoholin kokonaiskulutuksen kasvamista. Sillä on taas suora yhteys terveydellisten ja sosiaalisten haittojen lisääntymiseen, mistä asiantuntijat ovat varoittaneet koko lainvalmistelun ajan. Näiden haittavaikutusten pitäisi painaa vaakakupissa taloudellisia hyötyjä enemmän, kun kansanedustajat harkitsevat päätöstään.
Kun puhe siirtyy alkoholiveroon, ongelmat kelpaavat perusteluksi hallituksellekin. Se perustelee korotusta paitsi valtion tulojen lisäämisellä myös alkoholin kulutuksen terveyshaitoilla. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan veronkorotus pitäisi kulutuksen ennallaan ruokakauppojen nykyisellä alkoholiprosentilla. Kokoomus ja siniset ovat kuitenkin koplanneet korotuksen prosenttirajan nostamiseen.

Markku Kumpunen
markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi


Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet