Pääkirjoitus: Etelä-Karjalan hiihtoloma tuli kinkkiseen paikkaan, sillä kevään elämä saatetaan määritellä sen mukaan, miten seuraavina viikkoina käyttäydytään

Pääkirjoitus: Etelä-Karjalan hiihtoloma tuli kinkkiseen paikkaan, sillä kevään elämä saatetaan määritellä sen mukaan, miten seuraavina viikkoina käyttäydytään

Mennäkö vaiko eikö mennä? Etelä-Karjalan hiihtolomaan on enää muutama päivä aikaa, mutta koululaisten kodeissa epävarmuus vain lisääntyy. Kevätlukukauden katkaiseva lomaviikko on monessa perheessä vietetty matkaillen. Koska takana voi olla jo vuosi kotinurkissa pyörien, mieli saattaa kaivata maiseman vaihtoa.

Samalla koronaviruksen tartuntaluvut pysyvät koko maassa korkealla tasolla. Myös Etelä-Karjalassa positiivisten testitulosten määrä on ollut viime päivinä poikkeuksellinen. Hallituksen ja THL:n taholta on painotettu rajaamaan matkustaminen vain välttämättömään. Puheiden tehostamiseksi väläytellään linjausta yhteiskunnan tiukemmalle sulkemiselle.

Uutiset Pohjois-Suomesta kertovat, että viesti ei kaikin osin ole mennyt perille. Etelä-Suomen hiihtolomaviikon käynnistämä sesonki on jatkumassa laskettelukeskuksissa. Rajatun arjen vapauttaminen edes hetkeksi on liian suuri houkutus, vaikka jarruja matkailuun laitetaan jo pohjoisestakin päin. Lapin sairaanhoitopiirin alueella turismin kasvu näkyy tartuntojen määrässä.

Moni perustelee matkustamistaan tiukoilla varotoimilla. Matka taitetaan omalla porukalla ja omissa eväissä. Perillä pysytään kaukana ihmisjoukoista ja yleisistä palveluista. Pohjoisen selkosilla hiihtelyä pidetään turvallisempana kuin ruuhkautuneilla etelän laduilla.

Jokainen kantaa vastuun teoistaan. Tänä keväänä tuo vastuu on erityisen painava. Nyt pitää asettaa vaakakuppiin syyt lähtemiseen ja jäämiseen. Irtiotto lamaannuttavastakin korona-arjesta voi tuottaa sellaista hyvinvointia, jolla perheet jaksavat vielä ainakin kuukausia jatkuvan rajatun elämän. Toisaalta oman arjen tuulettaminen voi pahimmillaan levittää vaarallista virusta matkan varrella ja myös kotiin palatessa. Jos lomaviikot lisäävät koronan ilmaantuvuutta merkittävästi, terveysviranomaisten on reagoitava siihen uusin rajoitustoimin. Edessä voi olla jopa jälleen yksi kevät valmiuslain ikeessä.

Lähtijä ottaa nyt riskin. On hyvä miettiä tarkasti, onko se varmasti tarpeen.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat