Pääkirjoitus: Kansliapäälliköt asettivat raamit tuleville hallitusneuvotteluille

Televisiossa pyöri vuosia sitten englantilainen komediasarja nimeltään Kyllä, herra ministeri. Sen keskeinen ajatus oli, että yritti ministeri tehdä mitä tahansa, niin lopulta kansliapäälliköt päättivät mitä oikeasti tehdään. Ministerin oli siihen tyytyminen.

Idea ei ollut tuulesta temmattu, ministerithän tulevat ja menevät, mutta kansliapäälliköt pysyvät. He toimivat yli vaalikausien ja valtion korkeimpina virkamiehinä ohjaavat lakien valmistelua.

Suomessa kansliapäälliköt eivät ole jääneet toimettomina odottamaan poliitikkojen avauksia, vaan laativat yhdessä raportin siitä, mihin asioihin seuraavissa hallitusneuvotteluissa pitäisi keskittyä. Mahdollisuudet Suomelle -raportin mukaan tulevan hallituksen pitäisi edistää yhdenvertaisuutta, pitää yhteiskunta turvallisena ja vakaana sekä tavoitella kestävää kasvua. Työllisyysastetta pitää edelleen nostaa ja ilmastonmuutoksen uhka ottaa vakavasti. Tavoitteista ei kukaan liene eri mieltä.

Kansliapäälliköt eivät esitä yksityiskohtaisia toimenpiteitä, miten tavoitteet saavutetaan, mutta jokainen voi arvata, että työllisyysasteen nostaminen tai sosiaaliturvan uudistaminen vaativat rakenteellisia muutoksia, jotka on aina vaikea toteuttaa käytännössä. Ne he jättävät poliitikkojen murheiksi.

Muuten kansliapäälliköiden yhteisesiintyminen kaventaa vaaleihin valmistautuvien ehdokkaiden ja puolueiden pelikenttää. Monellako heistä riittää rohkeus haastaa raportin ajatukset, vaikka juuri poliitikkojen pitäisi esittää uusia avauksia yhteiskunnan suunnasta? Nyt heidät on ajettu jo valmiiksi sellaiseen karsinaan, josta on vaikea ulos vilkuilla.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset