Pääkirjoitus: Leikkaukset eivät innosta vaaleihin valmistautuvia puolueita

Kimmo Seppälä

Valtiovarainministeriön virkamiehet kertoivat maanantaina, että julkisen talouden kestävyysvajetta pitäisi tulevalla vaalikaudella pienentää noin seitsemän miljardia euroa. Kestävyysvajeella tarkoitetaan sitä, kuinka paljon julkisen talouden eli valtion ja kuntien rahoitusasemaa tulisi parantaa, jotta sen ei tarvitsisi ottaa velkaa selvitäkseen yhteiskunnan menoista. Ministeriön paketti koostuu leikkauksista tai veronkorotuksista, työllisyysasteen nostamisesta sekä soten onnistumisesta.

Vaaleihin ja hallitusneuvotteluihin valmistautuvat puolueet joutuvat ensimmäiseksi ottamaan kantaa kahden miljardin leikkaus- tai veronkorotustarpeeseen. Puoluejohtajat ovat vaalien läheisyyden takia vielä varsin varovaisia puhumaan leikkauksista, saati laatimaan erityisiä leikkauslistoja. Tällä hetkellähän poliittinen paine on pikemmin kasvattaa julkisia menoja vanhustenhoidossa ilmitulleiden puutteiden takia. Valtiovarainministeriöstä muistutetaan tässä kohtaa, että uudet tarpeet pitäisi kattaa vanhoja menoja kohdentamalla.

Haittaverojen ja alimpien arvonlisäverojen nostaminen nostaisi pienituloisten eniten verorasitusta, ja se on puolueille arka paikka.

Lausuntojen perusteella yhteistä näkemystä voidaan saavuttaa yritys- ja haittaveroissa. Puolueet eivät halua nostaa tuloveroja, mutta ympäristö- ja haittaverojen korottaminen vähentäisi pienituloisten ostovoimaa. Sama vaikutus on ministeriön esiin tuomalla ajatuksella nostaa alennettuja arvonlisäveroja. Sekin rokottaisi eniten pienituloisia.

Puolueet panevat painoa työllisyyden parantumiselle, mutta sen varaan on vaikea laskea, kun talous on maailmanlaajuisesti kääntymässä alaspäin. Kestävyysvajeessa ei muutenkaan ole kyse suhdanteista, vaan rakenteellisista ongelmista.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset