Pääkirjoitus: Mansikkalan uudessa koulukeskuksessa tulee olemaan hulppeat puitteet ja paljon väkeä  – toiminnan organisoinnissa on omat haasteensa, toivottavasti ennakkosuunnitteluun on uhrattu riittävästi aikaa ja resursseja

Santeri Tynkkynen

Mansikkalan koulukeskuksen ruokailut tapahtuvat tässä tilassa. Päiväkotilaisille on oma erillinen ruokailutila. Ruokailun sujuvuuteen on kiinnitettävä huomiota.
Mansikkalan koulukeskuksen ruokailut tapahtuvat tässä tilassa. Päiväkotilaisille on oma erillinen ruokailutila. Ruokailun sujuvuuteen on kiinnitettävä huomiota.

Mansikkalan uusi maamerkki, Suomen suurin puukoulu valmistuu tällä viikolla. Siitä tulee 1 350 lapsen ja 150 työntekijän sulatusuuni.

Noin 45 miljoonaa euroa maksavan koulukeskuksen puitteet ovat hienot. On puuta, katsomoportaita, avoin iso ruokailutila, näyttämö, avoimia oppimisympäristöjä ja pihamaalla leikkivälineitä joka lähtöön.

Todelliseen testiin tilat joutuvat 13. elokuuta alkaen. Onko ruokailut saatu porrastettua sujuviksi? Soljuuko jättöliikenne turvallisesti ja ilman pullonkauloja? Riittääkö pihamaalla tilaa niin isoille kuin pienemmille oppilaille? Entä onko avoimissa luokkatiloissa riittävä opiskelurauha?

Jännitys on tällä hetkellä korkealla niin uudessa koulukompleksissa aloittavilla lapsilla, nuorilla kuin aikuisillakin. Useampikin tarkkaan ohjeistava Wilma-viesti ennen koulun alkua on varmasti paikallaan.

1 500 ihmisen liikuttelu ja päivien organisointi sujuviksi vaatii tarkkaa ennakkosuunnittelua. Toivottavasti tähän on Imatran kaupungilla ehditty uhrata riittävästi aikaa ja resursseja.

Ensimmäisinä päivinä toimintaa on myös seurattava erityisen tarkasti. Jos pieni tai iso koululainen tuntee olonsa koulukeskuksen ihmisvilinässä turvattomaksi tai kokee, ettei pysty tunneilla keskittymään, eivät hulppeat puitteet tilannetta pelasta. Muutoksia on tehtävä pikaisesti, jos epäkohtia havaitaan. Erityistä huomiota on kiinnitettävä liikennöintiin koulun ympärillä. Vaaratilanteet on pystyttävä välttämään.

Iso plussa lähtökohtaisesti on se, että uudet tilat tarjoavat sisäilmaongelmista vapaan ympäristön niin lapsille kuin aikuisillekin.

minna.makinen@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset