Pääkirjoitus: Vanhojen koulujen vierihoito käy kunnan rahapussille — Kaukopää odottaa nyt omaa dynamoaan

Minna Mäkinen

Pääkirjoitus: Vanhojen koulujen vierihoito käy kunnan rahapussille — Kaukopää odottaa nyt omaa dynamoaan

Monitoimitiloja, pienyritystoimintaa, kaiken kansan kohtaamispaikkoja. Kun kunnan käytöstä jää tyhjäksi rakennus, löytyvät jatkon suuntaviivat yleensä kovin samoilta alueilta. Järeät ja kookkaat kiinteistöt saavat harvoin notkeasti uutta omistajaa. Sen sijaan ratkaisumallia haetaan useiden eri viiteryhmien palvelusta. Kantava ajatus on, että neliökaupalla tilaa täyttyy elinvoimaa lähialueelleen sykkivästä toiminnasta.

Seinät eivät kuitenkaan tee kesää. Vaikuttavankin kiinteistön uusi elämänvaihe tarvitsee ihmisiä. Myös itsensä likoon laittavia aktiiveja, työmyyriä ja riskinottajia, mutta ennen kaikkea toimijoita, joilla on joko omaa rahaa tai kyky investointien kanavoimiseen. Sillä kustannuksia isot kiinteistöt tuottavat, olivat ne täynnä tai tyhjinä.

Ruokolahdella tyhjilleen jääneiden koulujen kaupittelu sai taannoin yhden erävoiton, kun Äitsaaren kylätalo päätyi uudelle omistajalle.

Viime lauantaina numeroiden edessä oltiin Kaukopäässä. Opetus koulutalossa päättyy ensi syksynä ja talon uusiokäyttö vaatisi miljoonaluokan panostusta. Koulun lähtö on alueelle järeän luokan isku. Tyrmistystä helpottaisi suunnitelma tilan tulevaisuudesta, jossa myös kaupunki mieluusti olisi osallisena.

Tämä voi olla uni, jota ei nähdä. Jos Imatra kaivaa kuvettaan Rautionkylässä, se joutuu nopeasti tilille teostaan. Kouluja on pistetty ja pistetään kylmäksi koko kaupungin alueella. Tukivirrat kelpaisivat muillekin kaupunginosille, mutta syövät äkkiä kouluverkkokarsinnasta saadut hyödyt.

Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta. Kaukopään kohdalla perusteellinen selvitystyö on nyt tehty ja tiekartta tulevaan valmis. Enää tarvitaan taho, joka ottaa kartan käteen ja ryhtyy töihin.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Uusimmat uutiset