Pääkirjoitus: Malminetsijöiden varaukset herättävät huolta Saimaalla

Mika Strandén

Telkkälän nikkelikaivos Taipalsaarella toimi vuoteen 1992 asti. Arkistokuva.
Telkkälän nikkelikaivos Taipalsaarella toimi vuoteen 1992 asti. Arkistokuva.

Kansainvälisen malminetsintäyhtiön suunnitelmat mineraalien etsimiseksi Etelä-Karjalasta etenevät. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) hyväksyi viime viikolla Finnaust Mining Finlandin varausilmoituksen. Se mahdollistaa yhtiölle maaperän kartoittamiseen yli 240 neliökilometriä kattavalla alueella.

Alue ulottuu kolmeen kuntaan: Lappeenrantaan, Taipalsaarelle ja Savitaipaleelle. Liikutaan arvokkaiden vesistöjen läheisyydessä.

Varausilmoituksen hyväksyminen on vielä kaukana tilanteesta, jossa Saimaan äärelle perustettaisiin uusi kaivos. Silti tuoreet uutiset herättävät huolta. Jos arvokkaita mineraaleja löytyy, alueen asukkaat ja maanomistajat joutuvat todennäköisesti vähintäänkin vuosien epävarmuuden kohteeksi.

Kaivostoiminnasta on viime vuosina keskusteltu Suomessa vilkkaasti. Kaivosyhtiöiden aktiivisuutta on nostanut muun muassa akkuteollisuuden kasvu. Samaan aikaan yleinen mielipide toimintaa vastaan on noussut. Vastakkain kaivostoiminnasta saatavien taloudellisten hyötyjen kanssa ovat luontoarvot ja matkailuelinkeino.

Erityisesti on kysytty sen perään, mitä Suomi hyötyy siitä, että kansainvälinen yhtiö muuttaa pysyvästi luontoa ja sen jälkeen poistuu paikalta.

Finnaust Mining kuuluu kansainvälisiin yrityksiin, joiden rahoitus tulee pörssien kautta. Ne eivät yleensä pyri itse avaamaan kaivoksia. Sen sijaan ne valmistelevat hankkeen jonkun ison kaivosyhtiön toteutettavaksi.

Suomen kaivoslakia ollaan parhaillaan uudistamassa. Siinä on tarkoitus parantaa ympäristön huomioimista, asukkaiden kuulemista, kuntien vaikutusmahdollisuuksia ja myös saada Suomi hyötymään paremmin kaivostoiminnasta. Varmaa on, että myös Saimaan rannoilla lain uudistamista seurataan tarkasti.

Luetuimmat