Kulttuuriviikolla on vetovoimaa

Mika Strandén

Rautjärvellä pyörii kesän paikallinen kohokohta, kunnan perinteinen kulttuuriviikko.

Mistään turhasta kinkeristä ei ole kyse varsinkaan, jos tapahtuman mittaluokkaa katsoo suhteutetusti. Tapahtumien kokonaiskävijämäärä on edellisvuosina vakiintunut 6 000:n tasoon, eikä viikon suosion odoteta tälläkään kertaa ainakaan laskevan. Yleisön pääluku on siten huomattavasti isäntäkunnan omaa asukaslukua suurempi.

Rautjärven kulttuuriviikko järjestetään 15. kerran.

Tämä kertoo siitä, että kulttuuriviikolla on yleistä kiinnostavuutta. Perustekijä imulle on antiikki- ja keräilytapahtuma, joka kuuluu alansa valtakunnallisesti merkittävien sessioiden joukkoon. Siitä kaikki alkoi, mutta joka vuosi ohjelmaan on lisätty myös jotain vetovoimaista uutta.

Näin mennään myös tällä kertaa. Yksi kulttuuriviikon kiistaton huipentuma koetaan huomenna maanantaina, kun Miettilän Kollaa-museolla avataan tarkka-ampujaikoni Simo Häyhästä kertova erikoisnäyttely. Samalla museosta tulee Häyhän nimikkomuseo.

Idea on erinomainen juuri tässä muodossaan. Vaatimattomana miehenä tunnetulle Häyhälle itselleenkin sopisi luultavasti hyvin se, että henkilöhistoriaa vaalitaan sinänsä vaatimattomissa, mutta tunnelmaltaan autenttisissa puitteissa sotasankarin kotikonnuilla. Hollywood-filmien Ramboksi Häyhä ei varmasti haluaisi, vaikka sellaistakin hänestä ollaan kehittelemässä.

Kotiseututyötä Häyhä tekee vielä haudankin takaa. Vanhan Rautjärven kuntakeskukselle Miettilälle juhlapäivä tuo uutta nostetta. Siitä on hyvä jatkaa koko Rautjärven muidenkin sotahistoriallisten matkailutuotteiden kehittelyä.

Matti Veijalainen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.