Pääkirjoitus: Kai Roslakka pakertaa budjettia entiseen tapaan, mutta jakkara heiluu jo – Pormestarimallia on hellitty Imatralla vuosien ajan

Santeri Tynkkynen

Kaupunginjohtaja Kai Roslakka
Kaupunginjohtaja Kai Roslakka

Kaupunginjohtaja Kai Roslakka urakoi täyttä häkää kaupungin budjetin parissa, mutta tuolia keikutetaan jo. Imatralaispoliitikot valmistautuvat enemmän ja vähemmän näkyvästi aikaan Roslakan jälkeen.

Kun Roslakka kesäkuussa 2018 valittiin kaupunginjohtajaksi, hän lupasi käyttää viimeiset neljä vuotta työurastaan Imatran hyväksi. Jos aikataulu pitää, uuden tekijän etsintä on saatava pian käyntiin.

Yhdeksi vaihtoehdoksi johtajuuteen on jälleen kerran noussut pormestarimalli. Mallia helli aikoinaan muun muassa entinen kaupunginjohtaja Pertti Lintunen. Kesällä 2015 kaupungin hallintosäännön uusimisen yhteydessä myötämielisin mallille oli kokoomus ja jyrkimmin sitä vastustivat sosiaalidemokraatit. Mutta kun pätkäkaupunginjohtaja Rami Hasu jätti kaupungintalon vuonna 2018, oli malli jo noussut uudelleen pöydälle juuri demareiden toimesta.

Näin on nytkin. Sosiaalidemokraatit kirjasivat pormestarimallin tulevaisuuden strategiapaperiinsa, jossa puolue linjasi Imatraa 2020-luvulla. Helmikuinen kannanotto puolustaa poliittista johtajaa nykyisen kaksipäisen kaupunginjohtajamallin jälkeen. Todennäköisesti ainakin apulaiskaupunginjohtajan pesti, jota Kaisa Heino tällä hetkellä hoitaa, on Roslakan eläköitymisen jälkeen historiaa.

Kaupunkilainen toivoo tietenkin, että hallinto hoidettaisiin mahdollisimman tehokkaasti. Pormestarimallin on ajateltu keventävän ja suoraviivaistavan kunnan johtamista. Kysymys on silti myös muusta kuin rahasta.

Jotta pormestari tuottaisi kaupunkiin menestystä, on tehtävään valitulla oltava monipuolista osaamista ja laaja poliittinen tuki. Malli henkilöityy väistämättä jo alkutekijöissään. Koska tähän valintaan eväät löytyvät kotinurkilta, mallin eteneminen riippuu myös pitkälti siitä, löytyykö Imatralta pormestariksi kaikille sopiva henkilö.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat