Pääkirjoitus: Vuosien vatuloinnin jälkeen Imatran seutu sai koirapuiston, mutta asialla ei nyt ollutkaan se kuuluisa joku

Seppo Rautiovaara

Pääkirjoitus: Vuosien vatuloinnin jälkeen Imatran seutu sai koirapuiston, mutta asialla ei nyt ollutkaan se kuuluisa joku

Ikuisuustoive omasta puistosta Imatran seudun koirille on vihdoin toteutunut. Huhtasenkylän koulun taannoin ostanut ruokolahtelaispariskunta kunnosti tontille reippaan kokoisen puistoalueen, joka on käytössä maksua vastaan.

Ruokolahdella siis yrittäjä teki sen, mihin Imatran kaupunki ei ole kyennyt viiteentoista vuoteen. Ensimmäisen kerran Uutisvuoksen arkistosta löytyy merkintöjä koirapuistoaloitteesta vuodelta 2003. Sen jälkeen asialla ovat olleet sekä kuntalaiset että eri puolueryhmät. Puisto on ollut mukana investointiesityksissä asti, joista se viimeksi karsittiin vuosi sitten.

Malleja puiston pyörittämiseen on ollut esillä erilaisia: osassa kaupunki olisi ottanut toiminnasta vastuun, osassa se olisi tarjonnut puitteet, mutta haastanut koirien omistajia tai yhdistyksiä itse alueen kunnossapitoon. Tahto on vain loppunut kesken sekä julkisen toimijan että koiraihmistenkin osalta. Esimerkiksi koirayhdistysten väki piti muutama vuosi sitten puistoa kaupungissa tarpeettomana.

Yhteisen vastuun ajatus on hieno, mutta valitettavan usein se jää kauniiden puheiden asteelle. Käytännössä siisteydestä ja kurista kantaa lopulta huolta vain osa käyttäjistä. Juuri tähän epävarmuuteen on kariutunut myös sosiaalisen median keskusteluryhmissä säännöllisesti viriävä innostus paikallisen ulkoilualueen perustamisesta.

Yrittäjäpohjalta toimivan koirapuiston toiminta on selkeää. Ylläpitäjä perii käytöstä maksua ja käyttäjät saavat maksulleen vastinetta. Vastuunkantajakin löytyy helposti, kun se ei ole se kollektiivinen joku.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset