Eksote pistää pitäjillä tuulemaan

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri näyttää nyt pitäjillä, miten valtakunnallisesti kehutut ansiot saavutetaan. Rautjärven vuodeosasto suljettiin ennätystahdissa alkuvuoden aikana ja nyt pontta on laitettu Ruokolahden laitoshoitopaikkojen kutistamiselle. Linjaus Ruokolahden vuodeosaston sulkemisesta tehtiin vasta kolme kuukautta sitten ja tuolloin muutoksen ajankohta oli ensi vuosi. Käytännössä paikkojen tiivistäminen on ensi viikolla päättynyt, kun vuodeosaston paikat on siirretty palvelukeskuksen yhteyteen.

Kyse ei ole laitoshoidon lopettamisesta, vaikka paikkoja saman tien aletaankin hivuttaa alaspäin. Vuodeosaston palveluita potilaat saavat näillä näkymin ensi vuoden puolelle alkuperäisten lupausten mukaan. Käytännössä tunnelma palvelukeskuksessa kuitenkin tiivistyy potilaiden määrän tuplaantuessa.

Tietoinen strategia luopua laitoshoidosta ja panostaa kotihoidon toimenpiteisiin tuntuu kovalta omaisista, joiden mielestä sairas läheinen kuuluisi ympärivuorokautiseen hoitoon. Nämä paikat ovat kunnissa kiven alla, vaikka niitä muistetaankin vaatia vuodeosastojen sulkemisen yhteydessä. Eksoten filosofian mukaan kun ihmisen paikka on mahdollisimman pitkään kotona.

Pitkien osastoaikojen lyhentäminen, potilaiden kuntouttaminen ja omatoimisuuden tukeminen viimeiseen asti ovat tekijöitä, joilla Eksote haluaa parantaa ihmisten elämänlaatua. Omaisten mielestä näitä sovelletaan aivan liian huonokuntoisiin ihmisiin. Tasapainon löytymistä vuodepaikkojen saneeraus ei ainakaan helpota.

Mari Pajari

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.