Pääkirjoitus: Terveyspolitiikka saa kovaa kritiikkiä alan asiantuntijoilta

Kritiikki sote-uudistuksesta ja terveyspolitiikasta yleisemminkin on yhä taajempaa.
Viimeisin syvän huolensa esittänyt on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Aki Lindén, joka Helsingin Sanomissa (HS 18.11.) ihmetteli yhteiskunnan otteen kirpoamista ja pelikentän luovuttamista kontrolloimatta yksityiselle terveysalan bisnekselle.
Lindénin esimerkissä lähetteen leikkaukseen julkiseen sairaalaan antaa yksityislääkäri. Potilas on hallinnollisesti sairaalan kirjoilla, mutta varsinaisen operaation tekee yksityinen sairaala. Laskun maksaa sairaanhoitopiiri ja potilaan kotikunta, mutta maksajalla ei missään vaiheessa ole ollut mahdollisuutta kontrolloida prosessia. Tähän ei tarvita edes sotea. Se on mahdollista jo nyt.
Kun tällaisia varottavia esimerkkejä lainsäädännön aukoista on nyt putkahtanut julkisuuteen, kasvaa halu painaa uudistuksissa pikemminkin jarrua kuin kaasua.
Hallitus on jo ilmoittanut, että se aikoo tukkia Meri-Lapin kuntien kaltaiset välistävedot ulkoistamisessa. Palokuntamaisille ratkaisuille näyttää riittävän enemmänkin tarvetta, jos yhteiskunnan hallinnon tasot pelaavat tieten tahtoen terveyspolitiikassa eri maaleihin.

Hannu Ojala
hannu.ojala@uutisvuoksi.fi


Kun tällaisia varottavia esimerkkejä lainsäädännön aukoista on nyt putkahtanut julkisuuteen, kasvaa halu painaa uudistuksissa pikemminkin jarrua kuin kaasua.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Uusimmat uutiset