Pääkirjoitus: Ruokolahden tuplasta jäi tyhjä käteen – Nouseeko Kymäläiselle ja Tiilikaiselle seuraajaa, sen näyttää jo vaalikevät

Anu Kiljunen

Pääkirjoitus: Ruokolahden tuplasta jäi tyhjä käteen – Nouseeko Kymäläiselle ja Tiilikaiselle seuraajaa, sen näyttää jo vaalikevät

Liki kahdenkymmenen vuoden putki katkeaa kuun lopussa. Ruokolahtelaiset ovat nauttineet suorasta kontaktista Arkadianmäelle siitä asti, kun Kimmo Tiilikainen (kesk.) valittiin vuonna 2003 eduskuntaan. Vuonna 2011 perässä nousi Suna Kymäläinen (sd.). Kahden vaalikauden ajan 5000 asukkaan pitäjällä oli kaksi kansanedustajaa käyttämässä valtakunnan ylintä lainsäädäntövaltaa.

Tiilikainen muutti kirjansa kunnasta viime eduskuntavaaleja ennen Helsinkiin. Ministeritausta ei vaikeassa vaalipiirissä auttanut. Tiilikainen jäi rannalle. Nyt uutta kannatuspohjaa hakee Kymäläinen, joka ilmoitti tällä viikolla muutostaan Lappeenrantaan.

Kymäläinen on ollut viime vuodet Ruokolahden näkyvin poliitikko. Jo parikymppisenä kuntapolitiikkaan lähtenyt Kymäläinen on ollut hanakka tekemään aloitteita ja ottamaan kantaa. 2010-luvun lakialoite EU- ja Eta-maiden ulkopuolisten kansalaisten maa- ja kiinteistökauppojen rajoittamiseksi vei Kymäläisen myös valtakunnan julkisuuteen.

Kuntapolitiikassa Kymäläinen nousi kuluvalla kaudella kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi. Ruokolahti on selvinnyt isosta kouluinvestoinnista ja kunnan matkailussa on hyvä vire päällä. Kompastuskiveksi nousi kuitenkin viimevuotinen kunnanjohtajavalinta. Avoin haku onnistui vaalikauden alussa, mutta toisella kerralla siitä tuli farssi. Iskut sekavista käänteistä otti vastaan pitkälti Kymäläinen, joka piti puhelimen auki tiukassakin paikassa. Kymäläinen nostaa muuton syyksi perhesyyt. Työntäviä tekijöitä voi löytyä myös riepottelusta sosiaalisessa mediassa.

Tuplan jälkeen Ruokolahti lähtee nollasta. Kevään kuntavaaleihin saatiinkin nyt uutta jännitystä. Kymäläisen viimeksi keräämä 200 äänen potti polttelee yli puoluerajojen. Jos eukkopitäjässä on vielä kunnianhimoa Simonlinnaa pitemmälle, se nähdään pian.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat