Pääkirjoitus: Velkaantuminen ei ole ilkkumisen aihe — rahasta pitää puhua paljon nykyistä enemmän kotona ja kouluissa

Raimo Eerola

Suomen Pankki haluaa asettaa kotitalouksille velkakaton hillitsemään suomalaisten velkaantumista muun muassa pikavippien takia.
Suomen Pankki haluaa asettaa kotitalouksille velkakaton hillitsemään suomalaisten velkaantumista muun muassa pikavippien takia.

Yhä useampi meistä rahoittaa elämäänsä velkarahalla. Viimeisimmät tilastot maksuhäiriömerkinnöistä (Asiakastieto 30.3.) kertovat, että aikuisista suomalaisista jo 8,1 prosentilla on maksuhäiriömerkintöjä.

Etelä-Karjalassa maksuhäiriöisten määrä on hieman valtakunnallista keskiarvoa pienempi, 7,5 prosenttia, mutta henkilöiksi muutettuna luku on hätkähdyttävä. Maksuhäiriöt mutkistavat ja synkistävät jo lähes 10 000 eteläkarjalaisen arkea.

Viime viikonloppuna (Iltalehti 12.5., UV 12.5./14.5.) kerrottiin kansanedustajien, muun muassa ruokolahtelaisen Suna Kymäläisen (sd.) velkomusasioista. Uutinen sai verkossa heti aikaan kitkerää kommentointia kansanedustajien taloustaidoista. Ilkkumiseen ja kauhisteluun ei kannata lähteä. Velkaongelmat ovat tuttuja kaikissa yhteiskunnan kerroksissa ja niihin on lukuisia syitä.

Velkakierteeseen voivat johtaa hyvinkin arkiset menot, kuten autoon tullut vika tai lääkärilasku. Moni velkojen kanssa painiva salaa ongelmat viimeiseen asti. Julkisivua on pakko pitää yllä, koska ulkoinen paine ajaa tietynlaiseen, kulutusta ja kiiltävää kuorta painottavaan elämään.

Ensiarvoisen tärkeää olisi, että ongelmiin joutunut puhuisi asiasta avoimesti läheisilleen ennen kuin ongelmat ovat ylitsepääsemättömiä. On surullista, että luottotietojen menetyksen pelossa jo olemassa olevista lainoista yritetään selvitä kalliiksi tiedetyillä pikavipeillä. Se vie talouden nopeaan syöksykierteeseen.

Eniten maksuhäiriömerkintöjä on 25—44-vuotiailla. Monella velkaantuminen alkaa vielä nuorempana. Talouden mekanismeista ja rahavirroista pitäisikin puhua jo lapsille paljon nykyistä enemmän niin kotona kuin koulussa.

Suomalaisten tiedot ja taidot oman talouden — ja miksei kansantaloudenkin — hallintaan pitää saada nykyajan vaatimalle tasolle.

Mieliin pitää iskostaa pysyvästi se, että menojen on oltava tuloja pienemmät.

Minna Mäkinen

minna.makinen@uutisvuoksi.fi

Uusimmat uutiset