Pääkirjoitus: Mansikkalan monumentti ei läpäissyt ensimmäistä pakkastestiä – Uusi puukoulu ja vesivahingot sopivat huonosti yhteen

Minna Mäkinen

Pääkirjoitus: Mansikkalan monumentti ei läpäissyt ensimmäistä pakkastestiä – Uusi puukoulu ja vesivahingot sopivat huonosti yhteen

Mansikkalan uuden puukoulun pakkaskestävyys ei läpäissyt ensimmäisen talven testiä. Viime viikolla kiinteistössä tapahtui varsin perinteinen vahinko, kun jäätymään päässyt ilmanvaihtokoneen lämmityspatteri päästi vedet ulos ja kasteli tiloja laajalti. Kastuneiden materiaalien vaihto sekä käytävä- ja huonetilojen kuivattelu ovat paraikaa käynnissä.

Tällä viikolla koulun ulkokatoksen lipan alla halkesi automaattisen sammuttimen vesilinja jäätymisen takia. Valtaosa vedestä päätyi maahan ja sadevesikaivoihin, mutta se ehti kastella katoksen. Vettä valui myös märkäeteisen puolelle.

Imatran kaupungin mukaan työskentelyä tiloissa voidaan jatkaa normaalisti. Erityisjärjestelyjä tarkkaan mitoitettuun koulunkäyntiin ei kaivatakaan. Koronan ehkäisytoimien vuoksi ryhmien toiminta on jo valmiiksi melkoista palapeliä.

Haitat arjessa varmasti harmittavat, mutta kaupungintalolla voidaan olla myös tyytyväisiä. Elinkaarimallilla tehty rakennus jättää tekniset ongelmat rakentajan harteille. YIT vastaa muhkean 55 miljoonan euron sopimuksen mukaisesti kiinteistön suunnittelun ja rakentamisen lisäksi koulun ylläpidosta 20 vuoden ajan. Viime viikolla YIT katsasti ilmanvaihtokoneiden kunnon. Nyt rakentaja on luvannut käydä kiinteistön vesijärjestelmät perusteellisesti läpi.

Uusi koulu on kolossaalinen. Runsaissa neliöissä ja valtavissa ihmisjoukoissa tilanteita riittää. Heti elokuussa hämmästeltiin liikuntasalin katon läpi rysäyttänyttä koripallotelinettä. Paljon avotiloja sisältävän kiinteistön melua on yritetty vaimentaa verhoilla ja akustointilevyillä. Kiinteistöön kipeästi kaivattuja siirtoseiniä on odotettu syksystä asti. Melkoinen yllätys oli sekin, että koulun tilat eivät kaikille koululaisille riittäneetkään. Osa alakoululaisista muutti tien toiselle puolelle parakkeihin.

Palkitun puukoulun arkkitehtuuri on ihastuttanut ympäri maailmaa. Nyt on vain saatava talon tekniikka ja toiminnallisuus sille kuuluvalle tasolle. Vesivahingot ja puurakenteet kuulostavat huonolta yhdistelmältä.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Luetuimmat