Pääkirjoitus: Antti Rinne pelasi Kokoomuksen ulos hallituskuvioista

Katja Juurikko

Pääkirjoitus: Antti Rinne pelasi Kokoomuksen ulos hallituskuvioista

Antti Rinne palautti hallitustunnustelijana ja tulevana pääministerinä Suomen keskiviikkona kansanrintaman aikakauteen. Demarit ottavat hallitukseen tukipuolueiksi Keskustan, Vasemmistoliiton, Vihreät ja RKP:n.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolle puolueen jääminen paitsioon on katkera pala nieltäväksi. Orpon puheenjohtajan paikkakin saattaa olla jo vaarassa.

Pienestä se on kiinni. Jos Kokoomus olisi pitänyt Hjallis Harkimon riveissään, voi olla että Petteri Orpo olisi nyt suurimman puolueen puheenjohtajana muodostamassa uutta hallitusta.

Antti Rinnettä on moitittu epävarmaksi ja sanoissaan sekoavaksi esiintyjäksi. Ulkoinen olemus voi hämätä. Pudottamalla Kokoomuksen ja pelastamalla murskatappion vaaleissa kärsineen Keskustan vielä hallitukseen, Rinne on näyttänyt, että että vanha ammattiyhdistysjyrä ei ole unohtanut neljän vuoden takaista nöyryytystä.

Silloin hallitusneuvotteluissa keskeisenä lobbarina hääri Elinkeinoelämän keskusliiton Jyri Häkämies, entinen kokoomuspoliitikko, jonka pääviesti oli palkkojen leikkaaminen. Siitä mallista kehitettiin kiky-sopimukset.

Antti Rinteen kansanrintamahallitus on luvannut jo purkaa joitakin edellisen hallituksen päätöksiä. Oletettavaa on, että nyt kuunnellaan enemmän Hakaniemen kuin Etelärannan neuvonantajia, mutta suotuisan talouskehityksen horjuttaminen veisi tuulen hallituksen purjeista nopeasti.

Jättämällä Kokoomuksen sivuun Rinne vahvisti demareiden asemaa hallituksen selvästi suurimpana puolueena.

Jos talouskasvu kuitenkin ennustetusti hidastuu, paineet kohdistuvat demareiden suuntaan vuoden, kahden kuluttua. 2000-luvulla jo viisi pääministeriä on Suomessa eronnut kesken kauden.

Jarmo Hämäläinen

Luetuimmat

Uusimmat uutiset