Pääkirjoitus: Hallituspuolueiden ahdinko jatkuu

EPA / All Over Press

Pääkirjoitus: Hallituspuolueiden ahdinko jatkuu

Perussuomalaisten etumatka toiseksi suurimpaan puolueeseen kokoomukseen on jo yli viisi prosenttiyksikköä. Helsingin Sanomien torstaina julkaistun gallupin mukaan kärkikaksikon kannatusprosentit ovat 22,4 ja 17,3.

Perussuomalaisten kannatus mateli alle 10 prosentissa tämän vuoden alkuun asti. Sen jälkeen puolueen kannatuskäyrä on noussut kohti koillista, nopeimmillaan jopa kohti pohjoista.

Seuraavat eduskuntavaalit ovat vasta 2023, jos Antti Rinteen (sd.) johtama hallitus ei kaadu ennen lakisääteistä aikaa. Perussuomalaisilla on näin yhä yli kolme vuotta aikaa ulosmitata oppositioaseman vetoapu.

Vaalien jälkeen perussuomalaisilla on edessään tuttu asia: muut puolueet eivät suostu yhteistyöhön millä tahansa ehdoilla. Perussuomalaisten on seuraavana mahdollisena pääministeripuolueena pakko tehdä myönnytyksiä.

Gallupin perusteella SDP:n hallitusvastuu ei ole kansalaisia vakuuttanut. Pääministerin lupaukset ovat varmasti olleet mieluisia tavalliselle työntekijälle. Tuloksia halutaan kuitenkin heti. Kun niitä ei ole näkyvissä, kannatus on sukeltanut 15 prosentin pintaan. Kysely tehtiin ennen demariministeri Sirpa Paateron eroon johtanutta Posti-jupakan kärjistymistä.

Huolestuttava tilanne hallituspuolueista on myös keskustalla. Sen kannatus on 11,7 prosenttia. Uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni ei ole saanut kannatusta kääntymään nousuun. Ensimmäiset keskustalaiset lienevätkin jo käyneet koputtelemassa Annika Saarikon ovella.

Saarikko on kieltäytynyt lähtemästä ehdolle keskustan puheenjohtajaksi ensi kesän puoluekokouksessa. Saman teki aikoinaan Petteri Orpo kokoomuksessa, kun hän kieltäytyi lähtemästä haastamaan Alexander Stubbia.

Orpo muutti mielensä kentän paineessa.

Jos keskustan kannatus ei tokene tolkullisiin lukuihin, myös Saarikko muuttaa mielensä — puolueen edun nimissä.