Kaupallinen yhteistyö | Handelsbanken

Handelsbankenin Etelä-Karjalan konttorissa kuullaan edelleen yhtä vanhaa vitsiä, mutta se ei haittaa pankinjohtaja Arto Valjakkaa yhtään — "Erotumme eduksemme laadukkaalla asiakaspalvelulla ja paikallistuntemuksella"

Handelsbankenissa jokaisella asiakkaalla on oma asiakasvastaava. Handelsbanken Etelä-Karjalan konttorin pankinjohtaja Arto Valjakka lupaa, että henkilökohtainen palvelu pysyy pankin valikoimissa myös jatkossa.

Henkilökohtainen palvelu on Handelsbankenin tapa erottua muista pakeista, sanoo Handelsbankenin Etelä-Karjalan konttorin pankinjohtaja Arto Valjakka. Lappeenrannan ja Imatran konttoreiden yhdistyessä kaikki tutut asiakasvastaavat jatkavat asiakassuhteiden hoitoa entiseen tapaan.
Henkilökohtainen palvelu on Handelsbankenin tapa erottua muista pakeista, sanoo Handelsbankenin Etelä-Karjalan konttorin pankinjohtaja Arto Valjakka. Lappeenrannan ja Imatran konttoreiden yhdistyessä kaikki tutut asiakasvastaavat jatkavat asiakassuhteiden hoitoa entiseen tapaan.

Suomalainen mies tankkaa ruotsinkielisiä kankeita virkkeitä, tarjoaa kättä näkymättömälle ja sanoo painokkaasti skudaag. Kaulassa roikkuu tukalan tuntuinen kravatti.

— Jag heter Antti Pitkänen, ge mig pengar, mies sopertaa pankin ovelle tultuaan.

Moni tuntuu yhä muistavan tämän jo lähes 20 vuotta vanhan Handelsbankenin tv-mainoksen, sillä samalla vitsillä tullaan edelleen sisään pankkikonttoriin, paljastaa Handelsbanken Etelä-Karjalan konttorin pankinjohtaja Arto Valjakka.

Vastaanottokin on pysynyt Valjakan mukaan samanlaisena kuin mainoksessa: pankkiin tulevaa asiakasta tervehtii aidosti paikallinen asiakaspalvelija, jolle ei tosiaankaan tarvitse puhua ruotsia.

— Nimestä huolimatta olemme paikallinen yleispankki asiakkaalle, joka arvostaa pitkäjänteistä pankkisuhdetta, laadukasta oman talouden hoitoa ja sijoittamista, Valjakka sanoo.

 

Aina henkilökohtaista palvelua

Valjakan mukaan paikallisuus tarkoittaa Handelsbankenille hyvin konkreettisia asioita.

Tärkein niistä on se, että jokaisella asiakkaalla on oma nimetty ja pysyvä asiakasvastaava. Hän on tavoitettavissa suoraan puhelimitse tai konttorissa, ja hänen kanssaan voi hoitaa lähes kaikki pankkiasiat lainoista sijoittamiseen. Etelä-Karjalan konttoreiden yhdistyessä kaikki tutut asiakasvastaavat jatkavat asiakassuhteiden hoitoa entiseen tapaan.

Pysyvyys näkyy Valjakan mukaan ennen kaikkea asiakastyytyväisyydessä, joka on Handelsbankenilla ollut mittauksesta toiseen korkea.

— Asiakassuhteet ovat meillä perinteisesti pitkiä, jopa sukupolvelta toiselle jatkuvia. Meillä myös puhutaan asiakkaiden kanssa usein paljon muustakin kuin vain rahasta. Pankki voi parhaimmillaan olla asiakkaan kumppani, joka tukee ja antaa neuvoja erilaisissa elämäntilanteissa.

Pysyvyydestä puolestaan syntyy luottamus, johon kytkeytyy pankin vakavaraisuus, toiminnan ennustettavuus ja avoimuus.

— Meille kvartaali on mieluummin 25 vuotta, ei kolme kuukautta, Valjakka toteaa.

Avoimuuteen ja vastuullisuuteen kuuluu pankinjohtajan mukaan esimerkiksi se, ettei Handelsbankenissa makseta työntekijöille bonuksia sen perusteella, millaisia tuotteita asiakas valitsee. Sijoituskohteissa pankki kiinnittää huomiota myös eettiseen ja vastuulliseen toimintaan.

— Kaikki lähtee siitä, että asiakas saa meiltä itselleen parhaan ratkaisun. Ei siitä, mikä ratkaisu on pankille tuottavin, Valjakka painottaa.

 

Arto Valjakan mukaan Handelsbanken on monella tapaa paikallisempi pankki kuin monet niin sanotut paikalliset pankit. Konttorinjohtajilla ja työntekijöillä on aitoa valtaa, jokainen konttori saa esimerkiksi hinnoitella itse palvelunsa ja asiakasvastaava tehdä hyvin laajasti päätöksiä itsenäisesti.

Palvelua 18 sekunnissa

Valjakan mukaan henkilökohtaiseen, nopeaan ja mutkattomaan palveluun satsaaminen ovat syvällä vuonna 1871 perustetun pankin yrityskulttuurissa.

— Voi sanoa, että olemme monella tapaa paikallisempia kuin monet niin sanotut paikalliset pankit. Täällä konttorinjohtajilla ja työntekijöillä on aitoa valtaa.

Valtaa on muun muassa se, että jokainen Handelsbankenin konttori saa hinnoitella itse palvelunsa ja että asiakasvastaava voi tehdä hyvin laajasti päätöksiä itsenäisesti. Palvelut mukautetaan toimipaikan mukaan ja konttoritkin ovat erinäköisiä eri paikkakunnilla.

— Elämme täällä toisenlaisessa ympäristössä kuin vaikka pääkaupunkiseudulla. Uskon vahvasti, että teemme asiakkaan kannalta parempia päätöksiä, kun tiedämme paikalliset olosuhteet ja tunnemme asiakkaamme henkilökohtaisesti, Valjakka toteaa.

Hän arvioi, että tulevina vuosina pankit erottuvat toisistaan ennen kaikkea palvelulla.

— Digitaalisuus on meillekin tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on se, että asiakas saa itse valita, miten asioi. Joillekin paras paikka on verkko, mutta erittäin monelle se on edelleen oma asiakasvastaava, jolle voi soittaa suoraan tai lähettää viestin.

Valjakan mukaan pankin lisäksi myös asiakkaat ovat ylpeitä nykyaikana yhä harvinaisemmaksi käyvästä henkilökohtaisesta palvelusta ja hyvästä saavutettavuudesta. Valjakan mukaan sitä on joskus jopa testattu leikkimielisesti.

— Eräällä asiakkaalla oli tullut kaveriporukassa puhetta, että kun nykyisin ei pääse enää pankkiin soittamalla läpi. Hän oli sitten päättänyt soittaa kokeeksi omalle asiakasvastaavalleen ja ottaa sekuntikellolla aikaa, kuinka pitkään vastausta pitää odottaa.

No kuinka pitkään meni?

—18 sekuntia. Varmasti on mahdollista päästä vieläkin nopeammin, Valjakka naurahtaa.

Handelsbanken

+  Perustettu Ruotsissa vuonna 1871. Suomeen pankki tuli 1980-luvulla.

+ Etelä-Karjalassa Handelsbankenilla on 1.11. lukien yksi konttori Lappeenrannassa, joka palvelee asiakkaita koko Etelä-Karjalan alueella.

+ Pohjoismaiden kansainvälisin pankki, sillä on konttoreita 20 eri maassa.

+ Pankki tarjoaa laajat päivittäis-, sijoitus- ja rahoituspalvelut henkilö- ja yritysasiakkaille.

+ Katso lisää Handelsbanken Etelä-Karjalan nettisivuilta