Kaupallinen yhteistyö

Luukku 21. Hyvä Tuomas tuo tänään joulun, mutta mistä sana joulu oikein juontaa juurensa?

Tuomaksen juhlapäivään liittyy kotimaisia, vanhalle kansalle merkityksellisiä uskomuksia, ja tutun sananlaskun vuoksi päivä on jäänyt monien suomalaisten mieliin vielä nykyisinkin.

Päivä on tänään lyhimmillään, yö pisimmillään. Kuva: Pixabay
Päivä on tänään lyhimmillään, yö pisimmillään. Kuva: Pixabay

Tänään nimipäiväänsä juhlivat Tomi, Tommi, Tuomo ja tietysti Tuomas.

Etenkin Tuomaksen juhlapäivä muistetaan usein hyvin, sillä vanhan suomalaisen sananlaskun mukaan hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi.

Sananlasku on tallennettu eri muodoissaan Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) sananparsikokoelmaan ympäri Suomen. Esimerkiksi Joutsenosta on tallennettu 1930-luvun alussa sanonta muodossa ”Tohu-Tuomas joulun tuop, Hiiva-Nuut pois aijaa.”

Tuomaksen päivä on ollut merkityksellinen vanhalle kansalle, sillä joulunaika on perinteisesti katsottu alkavaksi juuri tänään, 21. joulukuuta. Päivä merkitsi ennen kaikkea joulurauhan alkua: jouluvalmistelut oluen panemisineen ja leipomisineen piti olla tehty suurelta osin tähän päivään mennessä.

Tänään on myös talvipäivän seisaus eli yö on pisimmillään ja päivä lyhimmillään. Vanha kansa kutsui seuraavaa kolmea päivää pesäpäiviksi eli päiviksi, jolloin aurinko on pesässään eikä nouse sieltä ennen joulua.

Talvipäivänseisaus on vuosituhansien ajan ollut monille kansoille merkityksellinen hetki, jota on myös juhlittu eri tavoin. Pitkä historia näkyy myös nykykielessä: nykyruotsia vanhemmasta kielimuodosta suomen kieleen lainattu joulu tarkoitti alkujaan nimenomaan keskitalven pakanallista juhlaa. Vasta myöhemmin joulu alkoi merkitä kristillistä juhlaa. Samaa sukua on myös juhla-sana, joka on Etelä-Pohjanmaalla vanhastaan tarkoittanut joulua.

Voit lukea lisää suomalaisista jouluperinteistä ja jouluun liittyvistä sanoista Kotuksen joulupaketista ja Taivaannaula ry:n verkkosivuilta, joita on käytetty tämän jutun lähteenä.