Kaupallinen yhteistyö | K-Citymarket Imatra

Joulun tutut perinteet saavat uusia mausteita

Joulun tutut perinneruoat saa tuunata uusiksi, jos niin haluaa, kannustaa Imatran Citymarketin kauppias Marko Tujula.

Joulu
ei tunnu joululta ilman ihania herkkuja. Imatran Citymarketin kauppias Marko
Tujula (oik.) ja tavaratalonjohtaja Pekka Niemelä lupaavat kaupan valikoimista
löytyvän jokaiselle herkkusuulle jotakin.
Joulu ei tunnu joululta ilman ihania herkkuja. Imatran Citymarketin kauppias Marko Tujula (oik.) ja tavaratalonjohtaja Pekka Niemelä lupaavat kaupan valikoimista löytyvän jokaiselle herkkusuulle jotakin.

Joulu on kiistatta yksi suomalaisen vuoden suurimmista ja rakastetuimmista ruokajuhlista.

Kinkut, laatikot, rosollit ja joulutortut kuuluvat yhä olennaisena osana jouluun, mutta uusiakin makuja on tullut ilahduttavan paljon, sanoo Imatran Citymarketin kauppias Marko Tujula.

Tujulan mukaan suomalainen ruokakulttuuri on nykyisin selvästi kokeilunhaluisempi ja ruokaa laitetaan etenkin juhlapyhinä suurella rakkaudella ja ajan kanssa. Se näkyy erityisesti jouluna.

- Joulupöydässä voi kunnioittaa perinteitä, vaikka kaikkea ei tekisikään juuri niin kuin on ennen tehty.

- Nykyisin ruokiin halutaan aiempaa enemmän eksotiikkaa ja yhä vähemmän syödään jotakin vain, koska on pakko. On ihan fiksua, että jos esimerkiksi rosolli tai lanttulaatikko ei maistu sellaisenaan, sitä muokataan mieleiseksi, Tujula kuvailee.

Kinkun kylkeen kalaa ja kasviksia

Vanha mainoslause pitää Tujulan mukaan edelleen paikkansa eli kinkku on juhlapöydän kunkku. Kuningas ei vain ole enää yhtä suuri kuin takavuosina, sillä kinkkujen koko on pienentynyt ja possun rinnalle laitetaan enemmän muuta syötävää.

Kalkkuna kasvattaa Tujulan mukaan suosiotaan vuosittain, mutta etenkin kalapöytä on monipuolistunut.

- Perinteisen sillin ja lohen lisäksi tarjotaan muun muassa siikaa. Kalaa myös valmistetaan ja maustetaan eri tavoin. Esimerkiksi vaaleasta kalasta tehdään itse maustekalaa, Tujula kertoo.

Uudistumista on tullut myös perinteisiin laatikoihin: kotimaisten juuresten lisäksi laatikoissa muhii makeaa kurpitsaa ja bataattia. 

- Jos laatikot kyllästyttävät, voi juureksia myös paahtaa. Tällöin joulussa on mukana tuttua makua, mutta eri muodossa, Tujula neuvoo.

Kansainvälistymisen lisäksi joulupöydässä näkyy ruokavalioiden yksilöllistyminen. Kasvis- ja vegaaniruoan suosion kasvun myötä salaatteja ja muuten täysin kasvispohjaisia herkkuja tehdään Tujulan mukaan aiempaa enemmän.

- Raaka-aineita on todella hyvin tarjolla, joten joulupöydästä saa varmasti kaikille hyvin monipuolisen.

Sisustustuote sopii niin joulupakettiin kuin oman joulukodin piristykseksi. Pekka Niemelä suosittelee tutustumaan erityisesti Hemtex 24 -sisustusmallistoon, josta löytyy laadukkaita mutta kohtuuhintaisia tuotteita suomalaiseen makuun.
Sisustustuote sopii niin joulupakettiin kuin oman joulukodin piristykseksi. Pekka Niemelä suosittelee tutustumaan erityisesti Hemtex 24 -sisustusmallistoon, josta löytyy laadukkaita mutta kohtuuhintaisia tuotteita suomalaiseen makuun.

Tuttuja ja älykkäitä lahjoja

Jos jouluruoassa kunnioitetaan tiettyjä perinteitä, niin myös läheisille annettavissa lahjoissa.

Imatran Citymarketin tavaratalonjohtaja Pekka Niemelä luettelee pitkän listan tuttuja joulun suosikkilahjoja, joita kääritään paketteihin tänäkin jouluna: laadukkaat alus- ja yöasut, lasten klassikkopelit ja -lelut, hajuvedet, hellivät vartalonhoitotuotteet, käytännölliset kodintekstiilit kuten pyyhkeet ja lakanat. 

Niemelän mukaan tällä hetkellä kiinnostavat kaikki hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät tuotteet.

- Esimerkiksi verenpainemittarit, sykettä mittaavat sporttikellot ja muut vastaavat tuotteet ovat erittäin kysyttyjä. Niin omaan kuin läheistenkin hyvinvointiin halutaan satsata koko ajan enemmän, joten niitä annetaan paljon myös lahjaksi, Niemelä sanoo.

Jouluna läheisiä muistetaan myös viihdyttävillä ja käytännöllisillä lahjoilla kuten älypuhelimilla ja tableteilla.

- Tämän hetken iso hitti ovat erilaiset bluetooth-kaiuttimet, Niemelä esittelee.
Läheisille halutaan antaa paljon myös valinnanvapautta eli lahjakortteja. Imatran Citymarketista saa K-ryhmän omien lahjakorttien lisäksi myös lahjakortteja muun muassa elokuvateattereihin ja erilaisiin suoratoistopalveluihin.

- Lahjakortteja hankitaan etenkin nuorille, joille on tarkkaa, että palvelu tai tuote ovat juuri oikeanlaisia. Näin lahja ei jää ainakaan käyttämättä, Niemelä hymyilee.

Vegaanikinkku_01.jpg

Helppo Jouluinen vegepaisti

Raaka-aineet:
Massaan:
• 190g (6dl) Tummaa soijarouhetta
• 8 dl vettä
• 2 kpl kasvisfondia
• 500g (1 pötkö)  Pirkka punajuuri – perunasosetta
• 1 kpl Hokkaido kurpitsa, keskikoko
• 2 kpl sipulia
• 4 kpl valkosipulinkynsiä
• 1 dl oliiviöljyä
• 5 dl riisijauhoa
• 2 dl perunajauhoa
• 3 tl suolaa
• 3 tl paprikajauhetta (tai savupaprikajauhetta)
• 1 tl maustepippuria
• 4 rkl kookossokeria
• 4 rkl soijakastiketta
Kuorrutukseen:
• Korppujauhoja (tarvittaessa gluteenitonta)
• Hunaja Dijon-sinappia
• Kokonaisia neilikoita koristeluun

• Lisää lämpimään veteen kasvisfondit ja soijarouhe, anna turvota rauhassa.
• Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Laita kurpitsan puolikkaat uunipellille ja ripottele päälle kevyesti oliiviöljyä. Paahda 200°C uunissa n. 40 min siten että kurpitsat ovat läpeensä kuultavia, älä polta.
• Kuori ja pilko sipulit sekä valkosipuli pieniksi ja kuullota kattilassa pienessä tilkassa öljyä. Jätä jäähtymään.
• Raaputa haarukalla kurpitsan liha irti kuoresta.
• Sekoita kaikki raaka-aineet tasaiseksi massaksi. Massan tulee olla kiinteähköä. Mikäli se jää kovin löysäksi, voit tarvittaessa lisätä riisijauhoa.
• Jaa massa kahteen paistopussiin. Sulje pussit ja asettele ne ”kinkkumaiseen” muotoon uunipellille. Leikkaa pussin yläkulmaan pieni reikä uuniin laittaessa. Paista n. 60 min. 180°C. Anna jäähtyä yön yli jääkaapissa, omassa paistopussissa.
• Ota jäähtynyt vegepaisti pöydälle ja poista pussi. Siisti tarvittaessa pinta, sivele pinta sinapilla, kuorruta korppujauholla ja koristele neilikoilla. Tarjoile sinapin kera.

K-Citymarket-Imatra.jpg

Tietäjänkatu 2, puh. 010 538 8300
MA–LA 8–21, SU 11–21