Kaupallinen yhteistyö | Lappeenrannan Energia

Aurinkopaneelit alkavat pyörittää Salomäkien pesukoneita päivisin. Säästöä syntyy, mutta iltasaunasta he eivät kuitenkaan luovu.

Perhe alkaa käyttää astian- ja pyykinpesukoneita päivisin, koska silloin sähköä tulee katolle asennetuista Lappeenrannan Energian Aito-aurinkopaneeleista.

Salomäen kodin katolle asennetaan lähipäivinä Lappeenrannan Energian 
Aito-aurinkopaneelit. Ekologisuutta muutenkin vaaliville Taika, Aava 
(trampoliinilla), Miia ja Marko Salomäelle aurinkosähkö oli arvovalinta,
 vaikka toki sähkölaskunkin odotetaan pienenevän.
Salomäen kodin katolle asennetaan lähipäivinä Lappeenrannan Energian Aito-aurinkopaneelit. Ekologisuutta muutenkin vaaliville Taika, Aava (trampoliinilla), Miia ja Marko Salomäelle aurinkosähkö oli arvovalinta, vaikka toki sähkölaskunkin odotetaan pienenevän.

Salomäen perheen pihassa Lappeenrannan Hakalissa on kaasuauto ja kohta katolla Lappeenrannan Energian Aito-aurinkopaneelit. Kun uusi teknologia kohtaa ekologisuuden, Marko ja Miia Salomäki ovat valmiita kokeilemaan, sillä luontoarvot ovat heille tärkeitä.

— Toki toivomme ja odotamme, että sähkölaskummekin pienenee, mutta ekologiset arvot painoivat eniten, kun päätimme hankkia aurinkopaneelit, Salomäet sanovat.


Osamaksu mahdollisti paneeleiden ostamisen

Marko Salomäki ehti vuosikausia lukea ja tutkia artikkeleita aurinkoenergiasta. Kun perheen entinen naapuri Rutolassa hankki aurinkopaneelit, myös Salomäellä aloitettiin laskutoimitukset paneelien hankkimisesta.

— Tuolloin paneelit olivat meille vielä liian kalliita, mutta nyt niiden hinnat ovat onneksi tulleet alas. Lisäksi Lappeenrannan Energian tarjoama mahdollisuus maksaa aurinkopaneelit korottomalla osamaksulla teki niiden hankkimisen meille mahdolliseksi, Miia Salomäki sanoo.

Kotitaloudet saavat tehdä aurinkopaneeleiden asennuksesta kotitalousvähennyksen. Maksimissaan vähennys on 2 400 euroa henkilöltä vuodessa.

— Kun asennuksen hinta on kokonaisuudessaan yli 40 prosenttia koko paketista, kotitalousvähennyksellä säästää satasia, Marko Salomäki sanoo.

Salomäki on laskenut, että varsinainen investointi maksaa itsensä takaisin noin 20 vuodessa, mutta paneelit voivat osoittautua rahanarvoisiksi myös toisella tavalla.

— Kun ostimme tämän talon kaksi ja puoli vuotta sitten, maalämpö vaikutti osaltaan valintaamme. Aurinkopaneelit saattavat muutaman vuoden päästä olla se myyntivaltti, jolla talo menee kaupaksi, jos alamme myydä taloa esimerkiksi siinä vaiheessa, kun tyttäremme muuttavat pois kotoa, Marko Salomäki sanoo.

Salomäkien katolle tulee aurinkopaneeleita kahteen kohtaan. Marko, Miia ja Aava seisovat parvekkeella, jonka oikeanpuoleiselle lappeelle paneeleista tulee osa.


Koneet päällä päivällä

Salomäkien arkirutiinit saattavat muuttua aurinkopaneeleiden takia.

— Astian- ja pyykinpesukoneita aletaan varmasti käyttää enemmän päivisin, eli silloin, kun paneelit tuottavat sähköä, Miia Salomäki arvelee.

— Mutta päivisin emme ala saunomaan, Marko Salomäki nauraa.

Kun Salomäet tilasivat paneelit Lappeenrannan Energian asiantuntijat kävivät kartoittamassa, miten paljon paneeleita kannattaa ottaa ja mihin ne kannattaa asentaa. Asennus tulee avaimet käteen -periaattella.

— Vaikka ylimääräisen sähkön voikin myydä Lappeenrannan Energialle, paneeleiden määrää ei kannata ylimitoittaa, sillä oma käyttö on aina kannattavampaa kuin myynti, Marko Salomäki sanoo.

Salomäet saavat tällä hetkellä varastoitua aurinkoenergiaa kuumavesivaraajaan.
— Kun parin vuoden päästä vaihdan autoni, sähköauto on hyvin potentiaali vaihtoehto. Sen akkuja voi sitten varata omalla aurinkoenergialla, Miia Salomäki sanoo.

Aurinkoenergian varaaminen akkuihin on mahdollista, mutta akkuteknologia on vielä kallista. Marko Salomäki ennustaa, että akuille käy kuten paneeleille, eli niiden hinta laskee tulevina vuosina.

— Onneksi Lappeenrannan Energian Aito-aurinkosähkö on niin sanottu älykäs systeemi, eli se voidaan yhdistää tulevaisuuden energiaratkaisuihin, kuten vaikka akkujärjestelmiin.




Aurinkotohtori Petri Valtosen vinkit aurinkoenergian tehokkaaseen käyttöön

+ Omasta tuotannosta saa parhaan hyödyn irti, jos sähkön kulutusta pystyy ohjaamaan tuotannon mukaan. Voit esimerkiksi pyörittää pyykin- ja astianpesukoneen aurinkoisimpaan aikaan.


+ Aito-aurinkopakettiin kannattaa hankkia älykäs kulutuksenohjaus, jolla lämminvesivaraaja ohjataan lämpiämään, silloin kun tuotantoa on tarjolla yli oman tarpeen.




Lue lisää ja tilaa ilmainen kartoitus Lappeenrannan Energian Aito-aurinkopaketista