Kaupallinen yhteistyö

Luukku 17. Oikea kuusi tuoksuu, kestokuusi kestää – lue Imatran K-Rauta Rautapertin asiantuntijoiden vinkit, millainen joulukuusi kannattaa valita ja miten led-valoilla voi sisustaa jouluisen kodin

Joulukuusi tuo kotiin juhlatunnelmaa, olipa se sitten aito tai kestokuusi. Monikäyttöisillä led-valoilla taas arkinenkin kodin sisustus muuttuu nopeasti juhlavaksi.

Luukku 17. Oikea kuusi tuoksuu, kestokuusi kestää – lue Imatran K-Rauta Rautapertin asiantuntijoiden vinkit, millainen joulukuusi kannattaa valita ja miten led-valoilla voi sisustaa jouluisen kodin

Oikea, pihkalta tuoksuva kuusi vai sittenkin vuodesta toiseen kestävä kestokuusi – siinä monen jouluvalmisteluita tekevän pulma.

Molemmissa on kiistatta puolensa, myöntää myös Imatran K-Rauta Rautapertin myyjä Anja Suoknuuti. Hänellä on erityisesti hallussaan puutarhaosasto, joten asiantuntemusta riittää eri kuusivaihtoehtojen arviointiin.

K-Rauta Rautapertissä myynnissä olevat aidot kuuset ovat kotoisin Tanskasta. Suoknuutin mukaan ne kestävät suomalaista joulua ja lämpimiä koteja paremmin kuin suomalaiset kuuset. Tanskalaiskuusien oksat ovat myös suomalaisiin metsäkuusiin verrattuna enemmän pystyasennossa, neulaset ovat paksummat ja niissä on hiukan hopean sävyä.

- Asiakkailta on tullut ihan mahdottoman paljon myönteistä palautetta näistä. Kuusi ei ole pudottanut neulasiaan, vaikka pyhät ovat olleet jo pitkän aikaa ohi, Suoknuuti kertoo.

Oikean kuusen kestävyyttä voi edesauttaa hyvällä hoidolla. Ensiksi kuusi otetaan sisätiloihin sulamaan päivää tai paria ennen koristelua. Paras paikka on viileä, muutaman asteen plussan puolella oleva tila kuten lämmin varasto tai autotalli. Olipa paikka mikä tahansa, tärkeintä on, että kuusi saa vettä koko ajan.

- Jos kuusi tuodaan suoraan huoneenlämpöön, kasteluveden pitää olla ihan jääkylmää. Sumutepullolla suihkutellaan myös oksia, Suoknuuti ohjeistaa.

Kuljetusverkko poistetaan vasta, kun kuusi on täysin sulanut. Muuten riskinä on, että jäiset oksat katkeavat.

- Sitten, kun kuusi on sisällä, tärkeintä on muistaa antaa sille säännöllisesti vettä. Jos vesi loppuu, kuusen varren imupinnat kuivuvat ja sitä myöten koko puu kuivuu, Suoknuuti muistuttaa.

Joulukuusi1.jpg

Vai sittenkin kestokuusi?

Aidon joulukuusen todelliseksi haastajaksi on noussut viime vuosina kestokuusi. Suoknuutin mukaan nykyiset kestokuuset ovat hyvin aidonnäköisiä ja niitä on saatavilla erikokoisina.

Kestokuusta ei tarvitse hoitaa tai kastella mitenkään, eikä se pudota neulasiaan. Se ei myöskään tuoksu kuten oikea puu, mikä voi olla allergiselle helpotus.

- Värejäkin on tarjolla erilaisia. Viime vuonna valkoinen oli tosi iso hittiväri, mutta tänä vuonna on taas mennyt enemmän perinteistä vihreää, Suoknuuti kertoo.

Kestokuusi on hinnaltaan edullisempi vaihtoehto kuin aito kuusi: edullisimmillaan kestokuusen saa Rautapertistä alle 25 eurolla.

Oikein säilytettynä kestokuusi myös kestää kauniina vuodesta toiseen.

- Molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja ja jokaisen pitää miettiä, mikä on sopiva vaihtoehto omaan kotiin. Eikä mikään estä hankkimasta vaikka molempia, jolloin toista kuusta voi pitää esimerkiksi parvekkeella tai toisessa asuinkerroksessa, Suoknuuti huomauttaa.

20181212_162142.jpg

Valot sopivat tauluun tai tyynyyn

Joulukuusen mutta myös monen muun kohdan jouluisesta kodista viimeistelevät jouluvalot – tai paremminkin kausivalot.

Varsinaisia jouluvaloja ei enää oikein edes ole, vaan suomalaiset ovat tottuneet käyttämään kauniita valoja kodin sisä- ja ulkotiloissa koko pimeän ajan, sanoo K-Rauta Rautapertin myymäläpäällikkö Riitta Ilvonen.

Syitä on useita: nykyaikaiset led-valot kuluttavat vähän sähköä, niitä on saatavilla erisävyisinä ja niitä on helppo yhdistää muuhun sisustukseen. Tarjolla on sekä verkkovirralla että pattereilla toimivia valoja, joten käyttömahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset: led-valoja voi pujottaa esimerkiksi pulloon tai kulhoon tai valaista kaapin tai joulukranssin.

- Monelle valot ovat korvanneet ainakin osin perinteiset joulukoristeet. Valot luovat kodista nopeasti erinäköisen ja tuovat juhlavan tunnelman, Ilvonen sanoo.

20181212_163304.jpg

Valoilla voi myös sisustaa, sillä K-Rauta Rautapertin valikoimissa on tarjolla muun muassa tyynyjä, joiden sisällä on valot tai tauluja, jotka on valaistu.

- Sellaisen voi tehdä itsekin haluamastaan kankaasta, jonka valaisee led-valoilla, Ilvonen vinkkaa.

Perinteisten joulukoristeiden rinnalle on tullut paljon uusia jouluisia piristyksiä kotiin ja kuuseen ripustettavaksi. Esimerkiksi viime vuonna todelliseksi villitykseksi nousseet tonttuovet ovat tänäkin vuonna suosittuja ja niitä löytyy myös K-Rauta Rautapertin valikoimista.

- Vaihtoehtoja on paljon, joten jokaiseen makuun löytyy varmasti kivoja juttuja, Ilvonen hymyilee.