Kosteassa alkusyksyssä voi vaania kosteusvaurio — Näin suojaat oman kotisi

Ennätyslämmintä kesää on seurannut kostea alkusyksy, joka takaa hyvät olosuhteet homeelle.

Elena Liseytseva

Kylpyhuone on kodissa usein kostein paikka. Sen vuoksi erityisesti sen ilmanvaihtoon ja kuivumiseen pitää kiinnittää huomiota.

Omaa kotia voi suojata tuulettamalla hyvin ja huolehtimalla kylpyhuoneen lämmityksestä. Kosteuden aiheuttama homeriski voi jatkua ensimmäisiin pakkasiin asti. Lämmin kesä ja sateinen syyskyy ovat vaikuttaneet siihen, että kosteutta on nyt erityisen paljon.

Näillä vinkeillä koti pysyy kuivana.

— Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta. Asunnon tuuletus vähentää kosteutta, erityisesti silloin, kun sisään tuleva ilma on viileää. Jos asuntosi on lämmin ja ilma on kosteaa, avaa ikkunat yöksi. Kun säät viilenevät, voi tuuletusta vähentää.

— Laita märkätilojen lämmitys päälle. Vaikka kylpyhuone tuntuisi kuumalta kostean ilman vuoksi, märkätilojen lämmitys on järkevä pitää päällä. Myös pyykit kannattaa kuivata tilassa, jossa on lämmitys. Kostea ilma poistuu tehokkaasti ilmanvaihdon kautta, eikä se leviä tiloihin, jotka eivät kestä korkeaa kosteutta.

— Vaihda ilmalämpöpumpun jäähdytystoiminto kuivaustoimintoon. Varsinaista jäähdytystoimintoa käyttää syksyllä varoen, sillä jäähdyttäessä asuntoon syntyy helposti kohtia, joihin muodostuu kosteutta.

— Tarkkaile ilmankosteutta. Älä unohda sitä myöskään mökillä, varastossa ja autotallissa. Ilman kosteutta kannattaa seurata erityisesti loppukesästä ja alkusyksystä. Ideaali ilmankosteus kotona on 30—60 prosenttia. Jos kosteutta on liikaa, sen voi päätellä myös esimerkiksi pyykkien kuivumisesta. Mikäli pyykki ei kuivu vuorokaudessa, on syytä lisätä tuuletusta ja lämmitystä.

Pakkasten alkaessa ilmanvaihdon tarve vähenee.

Jutussa vinkkejä antoi Markus Lindroos, energia-asiatuntija, Vattenfall.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut