Muistokirjoitus: Erkki Linnanmäki

Muistokirjoitus: Erkki Linnanmäki

Rehti toimen mies on poissa. Rajavartiomestari Erkki Linnanmäki kuoli kesäpaikalla sattuneen pyörätuolionnettomuuden seurauksena Etelä-Karjalan keskussairaalassa 25.7.

Linnanmäki syntyi Alajärvellä Etelä-Pohjanmaalla 22.1.1931. Hän päätyi asevelvollisuuden kautta Lappeenrantaan ja sen jatkumona Kaakkois-Suomen rajavartiostoon. Rajamiehenä hän aloitti 26.1.1951. Täysin palvelleena rajavartiomestarina hän jäi eläkkeelle 46-vuotiaana 30.11.1977. Aikalaisten mukaan Linnanmäki oli määrätietoinen ja oikeudenmukainen kouluttaja ja johtaja.

Linnanmäki oli monipuolinen urheilija. Vuonna 1951 hän oli puolustusvoimien hiihtomestari ja maastojuoksussa kolmonen. Vuonna 1959 Linnanmäki suoritti rajavartiolaitoksen raivaajasukeltajakurssin ja toimi kymmenissä avustus- ja pelastustehtävissä.

Aktiivinen nuori eläkeläinen ei jäänyt toimettomaksi. Luottamustoimet osuuskauppa Vuoksenmaan ja Etelä-Karjalan osuuspankin hallintoelimissä jatkuivat 1990-luvulle saakka. Erähiihdon puheenjohtajana Linnanmäki toimi lähes 30 vuotta.

Imatran kihlakunnanoikeuden lautamiehenä Linnanmäki oli 1981—85. Hän toimi vartiointiliike Linjon perustajana ja osakkaana 1982—85 sekä Imatran Pallo-Veikkojen toiminnanjohtajana 1981—84.

Linnanmäen aktiivinen elämä mullistui 2002, kun hän sai Tallinnan laivalla veritulpan jalkaansa. Jalka piti amputoida, mutta proteesin kanssa urheiluhenkinen mies pärjäsi. Linnanmäkien elämä rytmittyi kolmeen osaan. Talvella Erkki oli Maire-vaimonsa kanssa kolme kuukautta Kyproksella, kesäaika vietettiin Mairen kotitilalla Parikkalassa ja muu aika Imatralla. Jalan menetyksestä huolimatta Erkki pystyi nauttimaan elämästä ja liikkumaan pitkiäkin matkoja.

Vuonna 2013 veritulppa iski toiseenkin jalkaan. Sen seurauksena Linnanmäki joutui pyörätuoliin jalattomana. Sekään ei miestä lannistanut. Kyproksen matkat jäivät, mutta Parikkala ja perheyhteisö olivat edelleen voiman antajia. Hän tyytyi kohtaloonsa, mutta ei eteläpohjalaisena alistunut tämänkään vastoinkäymisen edessä.

Erkin ja Mairen avioliittoa kesti 58 vuotta. Perheeseen kuului lisäksi tytär ja poika.

Erkki Linnanmäki oli vankka perheenpää, johon saattoi luottaa ja tukeutua. Läheisille ja ystäville Erkin tapaturmainen kuolema oli suuri järkytys.

V-P. Vahvaselkä

Erkki Linnanmäen pitkäaikainen ystävä

Luetuimmat

Uusimmat uutiset