Tänä iltana syödään Imatralla illallista, josta ei postailla yhtään somekuvaa

Sen verran voi paljastaa, että alkuruokana on kuhaa, pääruokana kotimaista ankkaa ja jälkiruokana kolmea eri herukkaa.

Minna Mäkinen

Saimaan ammattikorkeakoulun harjoituskeittiö Tietäjäntalolla otettiin maanantaina kokkimaajoukkueen käyttöön. Vasemmalla joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi.
Saimaan ammattikorkeakoulun harjoituskeittiö Tietäjäntalolla otettiin maanantaina kokkimaajoukkueen käyttöön. Vasemmalla joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi.

Tietäjäntalon harjoituskeittiössä häärii totisia hattupäisiä miehiä. Yhtään minuuttia ei ole tuhlattavana ennen iltakuutta.

Suomen kokkimaajoukkue rakentaa par´aikaa Linnalassa harjoitusillallista 110 hengelle. Vaikka ateria maksaa 51,30 euroa, ei ruokailijoista ole pulaa.

— Imatralla ymmärretään hyvän ruoan päälle. Helsingissä ruokailijoiden löytäminen on työläämpää, tietää kokkimaajoukkueen toiminnanjohtaja Tapio Laine.

Kuvauskielto päällä

Kymmenen miehen ja kahden naisen muodostama kokkimaajoukkue hioo ateriakokonaisuutta kohti täydellisyyttä. Tähtäimessä ovat marraskuun lopussa Luxemburgissa pidettävät MM-kisat.

Aterian yksityiskohdat ovat tarkkaan varjeltuja salaisuuksia. Sen vuoksi tämän illan aterialta eivät aterioitsijat voi — harmillista kyllä — tykittää sosiaaliseen mediaan yhtään herkullista kuvaa. Muutenkaan ateriaa ei repostella turuilla ja toreilla.

— Ruoka-annoksista on ehdoton kuvaus- ja kuvailukielto, toteaa Laine.

MM-kisoihin valmistautuvat maajoukkueet seuraavat toisiaan somessa. Lipsahduksia ei saa sattua.

Joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi voi paljastaa ateriasta vain sen verran, että alkuruoaksi tarjotaan kuhaa, pääruoaksi kotimaista ankkaa ja jälkiruoaksi kolmea eri herukkaa.

— Suomalaisuus edellä mennään.

Minna Mäkinen

Joukkueenjohtaja Tapio Laineella oli pulma. Minuutintarkka työskentely vaati toimivan kellon.
Joukkueenjohtaja Tapio Laineella oli pulma. Minuutintarkka työskentely vaati toimivan kellon.

Joukkueeseen valitaan tiimipelaajia

Paikka kokkimaajoukkueessa on haluttu. Paikkoja tavoittelee Vuojärven mukaan 300-kertainen määrä hakijoita.

— Hakijamäärä on ollut viime vuosina nousussa.

Joukkueessa ei ole mukana yhtään eteläkarjalaista. Imatralaislähtöinen Emeliina Papinniemi kilpaili joukkueessa vuonna 2016.

— Ihmisten kotipaikkakunnilla ei ole mitään merkitystä. Joukkueeseen valitaan kokonaisuuden kannalta sopivimmat henkilöt, Vuojärvi kertoo.

Minna Mäkinen

Joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi luotsaa maajoukkuetta kohti Luxemburgia ja toivon mukaan MM-mitalia.
Joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi luotsaa maajoukkuetta kohti Luxemburgia ja toivon mukaan MM-mitalia.

Tähtäin kolmen parhaan joukossa

Suomen tämänhetkinen kokkimaajoukkue on Vuojärven mukaan nuori ja kokematon. Mukana on vain pari konkaria.

— Luxemburgissa meidän on silti oltava vähintään kolmen parhaan joukossa. Päätavoite ovat olympialaiset vuonna 2020. Silloin tähtäimessä on kirkkain mitali, sanoo Vuojärvi.

Edellisissä olympialaisissa Erfurtissa Suomen kokkimaajoukkue hävisi kullan Singaporen joukkueelle vain 0,6 pisteellä.

— Silloin jäimme voittajasta jälkiruokapuolen osaamisessa.

Minuutintarkkaa hommaa

Kokkimaajoukkueeseen kuuluva salolaislähtöinen Pinja Paakkonen, 21, seisoo harjoituskeittiön oven suussa. Tämä leipuri-kondiittori ja pâtissier tekee maajoukkueessa pienet, 10 gramman leivonnaiset. Imatralla hän ei hääri keittiössä, vaan kellottaa muiden työtä.

— Seuraan jälkiruoan tekijöiden aikataulua ja työskentelyä. Työpisteessä ei esimerkiksi saa olla yhtään ylimääräistä kulhoa tai vispilää.

Paakkosen tähtäin on olympialaisissa. Rutistusta riittää sitä ennen.

— Kokkimaajoukkue vie todella paljon aikaa. Mutta minua ei haittaa olla keittiössä joka päivä. Se kehittää ammattitaitoa, jota tarvitsen työelämässä, salolaisessa Kuiron leipomossa työskentelevä ja toiminimellään konsultointeja tekevä Paakkonen kertoo.

Luetuimmat