Rauhanvälittäjiä, kahvinjuontiennätyksiä ja vihreää kultaa — satavuotias Suomi saa olla ylpeä lukuisista saavutuksista

Tulevien vuosikymmenten ylpeydenaiheiksi voisivat nousta koulutuksen vienti, puhtaan luonnon turvaaminen ja koripalloilijalupaus Lauri Markkanen.

Seija Finne-Saarento

Rauhanvälittäjiä, kahvinjuontiennätyksiä ja vihreää kultaa  — satavuotias Suomi saa olla ylpeä lukuisista saavutuksista

Suomalaisia rauhanvälittäjiä

Martti Ahtisaari, 80 | Toiminut merkittävissä tehtävissä Suomen ulkoasiainministeriössä ja YK:ssa. Suomen tasavallan presidentti 1994—2000. Perustanut Crisis Management Initiative ry:n (CMI), joka on kasvanut yhdeksi maailman arvostetuimmaksi järjestöksi rauhanvälityksen saralla. Sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008.

Pekka Haavisto, 59 | Euroopan rauhaninstituutin EIP:n puheenjohtaja. Toiminut YK:n ja EU:n tehtävissä konfliktialueilla Sudanissa ja Darfurissa ja ulkoministerin erityisedustajana Afrikan kriiseissä.

Harri Holkeri (1937—2011) | Valtioneuvos. Palkittu Britanniassa ritarin arvolla ansioistaan Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluissa 1990-luvun lopulla. Jos Holkeri olisi ollut britti, hänestä olisi tullut Sir Harri.

Turvallinen asua

Suomi ylsi kakkokseksi maailman sisäisen turvallisuuden raportin WISPIn listauksessa vuonna 2016. Suomen edelle kiilasi Singapore, mutta Suomi ohitti muun muassa Tanskan, Itävallan ja Saksan. Turvattominta oli raportin mukaan Nigeriassa.

Lukutaito

Vuonna 2001 julkaistussa Pisa-tutkimuksessa 15-vuotiaat suomalaisnuoret osoittautuivat maailman parhaiksi lukijoiksi. Suomalaiset ovat pysyneet lukutaidossa kärkikymmenikössä koko 2000-luvun ajan.

Puhdas vesi


Ihmisoikeus | YK:n yleiskokous julisti puhtaan veden ihmisoikeudeksi vuonna 2010.

Turvallista | Suomen vesilaitokset täyttävät veden terveydelliselle laadulle asetut vaatimukset erinomaisesti.

Edullista | Yksi juomalasillinen maksaa 0,06 senttiä — ämpärillisen saa 3 sentillä.
Lähde: Vesilaitosyhdistys

Vuoteen 2017 mennessä 2 247 suomalaista on saanut nimen Sisu.

Puhelimia ja pelejä


Nokia | Vuonna 2007 Business Week -lehti arvioi Nokian maailman viidenneksi arvokkaimmaksi tuotemerkiksi. Yhtiön liikevaihto oli 51 miljardia euroa.


Rovio | Angry Birds -peli julkaistiin vuonna 2009. Sen kehittäneen Rovio-yhtiön arvoksi laskettiin parhaimmillaan yli viisi miljardia euroa.


Supercell | Vuonna 2010 perustetun Supercellin menestyksiä ovat muun muassa Hay Day ja Clash of Clans -pelit. Vuonna 2013 japanilainen Softbank osti 51 prosenttia Supercellistä 1,5 miljardin dollarin hinnalla.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Suomen Kuvalehti, Verkkouutiset

Keksintöjä


Abloy-lukko

Suomi konepistooli

AIV-rehu

Ksylitoli

Benecol

Sykemittari

Lähde: Keksintösäätiö

Sisu

Vuoteen 2017 mennessä 2 247 suomalaista on saanut nimen Sisu. Vuonna 1979 Sisu-nimisiä suomalaisia oli alle 10. Sisu-nimen on saanut myös pastilli ja kuorma-auto. Tutkija Emilia Lahti on brändännyt sisu-käsitettä.

Lähde: Väestörekisterikeskus

Tutkimuksen huipulla

Leena Peltonen-Palotie (1952—2010) oli yksi maailman arvostetuimmista geenitutkijoista. Hänen tutkimuksensa yhdisti perusmolekyylibiologiaa ja lääketiedettä erilaisten sairauksien ymmärtämiseksi.

Urheilumenestys

Paavo Nurmi | Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäin olympiaurheilija ja yksi 1900-luvun alun kuuluisimpia urheilutähtiä koko maailmassa. Yhdeksän olympiakultaa, 20 maailmanennätystä.

Helsingin olympialaiset | Ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat Suomen isännöimät olympialaiset.

Lasse Virén | Münchenin olympialaisten 10 000 metrin juoksun finaalissa Lasse Virén kaatui, nousi ylös ja juoksi voittoon maailmanennätysajalla.

Marja-Liisa Kirvesniemi | Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäin naisurheilija. Teki olympiahistoriaa Sarajevossa voittamalla kaikki kolme henkilökohtaista matkaa.

Jari Litmanen | Ensimmäinen suomalainen jalkapallon maailmantähti ja Mestareiden liigan maalikuningas.

Vihreää kultaa

Suomessa on 31 sellua valmistavaa tehdasta. Ne toimivat sekä itsenäisinä että paperi- ja kartonkituotannon ohessa. Paperi- ja kartonkikoneita on 33.

Metsäteollisuus työllistää Suomessa suoraan noin 41 000 henkilöä. Suoraan ja välillisesti metsäteollisuus työllistää noin 140 000 henkilöä.

Suomen viennin arvosta 11,4 miljardia euroa tulee metsäteollisuudesta. Se on noin 22 prosenttia koko viennin arvosta.

Lähde: Metsäteollisuus ry, 2016

Maitoa ja kahvia

Suomalaisetko maailman johtava viinaa juova kansa? Mitä sanovat tilastot?

1 | Suomalaiset juovat henkeä kohti eniten maitoa maailmassa.

2 | Suomalaiset juovat henkeä kohti eniten kahvia maailmassa.

3 | 43 maan vertailussa Suomi sijoittuu sijalle 24, kun verrataan yli 15-vuotiaiden alkoholinkulutusta.

Myytti: murrettu.

Lähteet: International Coffee Organization: Coffee Trade Statistics, Maito ja Terveys Maidon kulutus maailmalla 2015, OECD-tilasto: Alcohol comsumption among adults 2000 and 2013.

Älskade Momintrollen

1930-luvulla Muumipeikon hahmo syntyi Tove Janssonin mielikuvituksessa.


1945 Ensimmäinen muumi-kirja Småtrollen och den stora översvämningen julkaistiin (ilmestyi suomeksi vuonna 1991 nimellä Muumit ja suuri tuhotulva.)

1950 Ensimmäinen englanninkielinen muumi-käännös kolmannesta muumi-kirjasta Taikurin hattu.

1954 Muumi-sarjakuvia alettiin julkaista The Evening News -lehdessä Lontoossa.

2017 Muumi-kirjoja on käännetty 43 kielelle.

Muumit ovat niin rakkaita, että niistä voi jopa vääntää vitsiä. Oletteko kuulleet näitä?

— Mitä on raejuusto?

— Muumijauhelijaa.

— Entä mozzarellajuusto?

— Muumin sisäfileitä.

Lähteet: Vesirokkoa vihanneshyllyssä. Parhaat koululaisvitsit 2017; Wikipedia

14 Jussi-palkinnon Kaurismäki

”Pakolaisten kohtelu on suuri häpeä eurooppalaisille ja ihmiskunnalle ylipäänsä. Elokuvani sanoma on yksinkertainen: Olkaa ihmisiksi.”

Aki Kaurismäki

Lähde: Yle: Akatemikko, elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki kertoo, miksi on aika lopettaa elokuvaura: "Jossain välissä pitäisi elääkin" 16.2.2017

Kapellimestarit

”Kun pohjoismainen rationaalisuus on kohdannut itäisen tunteellisuuden, kulttuurimme sysää maailmalle ainutlaatuisia taiteilijoita. Toivottavasti silmälappuinen markkinakapitalismi, joka nyt uhkaa tätä kaikkea, ei lopullisesti nielaise menestystarinaamme. Sen kivijalkana toimi peruskoulujärjestelmä riittävine taideaineineen.”

Esa-Pekka Salonen Seurassa 13.12.2012

Sibelius

Onko se Daruden Sandstorm vai The Rasmuksen In the Shadows. Vai kenties Bomfunk Mc’s -yhtyeen Freestyler?

Ei ole. Suomen soitetuin musiikki ulkomailla on Sibelius. Jean Sibeliuksen soitetuimmat teokset ovat:

1 | Viulukonsertto, op. 47 d-molli

2 | Ensimmäinen sinfonia

3 | Toinen sinfonia

Lähde: Teosto, 2014

Sauna

Kukaan ei tiedä suomalaisten saunojen tarkkaa lukumäärää.

Saunaseuran arvion mukaan Suomessa on 3,2 miljoonaa saunaa.

Tilastokeskuksen arvio on noin kaksi miljoonaa saunaa, kun taas Saunologia.fi –saunablogistin arvio on 2,7 miljoonaa saunaa.

Naiskauneus

Armi Kuusela, Miss Universum 1952

Anne Pohtamo; Miss Universum, 1975

Lola Odusoga, Miss Universumin 2. perintöprinsessa 1996

Kuvataide

Helene Schjerfbeck (1862—1946) oli uranuurtaja paitsi taiteessa myös suomalaisen naiskuvan laajentajana. Aikalaiset suhtautuvat usein kriittisesti hänen töihinsä, mutta jälkipolvet arvostavat. Hän on Suomen kansainvälisesti tunnetuin ja kalleimmaksi rankattu taiteilija. Äitini-teoksesta maksettiin 874 577 euroa.

Lähde: Taloustaito

Metallimusiikki

Tuomas Holopaisen luotsaama Nightwish on yksi Suomen musiikkiviennin ylpeydenaiheista. Suomimetallilla on vankat kannattajakuntansa maailmalla, muun muassa Apocalyptica, Sonata Arctica ja viimeistä kiertuettaan tekevä HIM villitsevät faneja.

Hirviömetallibändi Lordi voitti Euroviisut vuonna 2006 kaikkien aikojen piste-ennätyksellä.

Eikä sovi unohtaa esimerkiksi Hanoi Rocksin tekemää pohjatyötä. 1980-luvulla Hanoi Rocks oli kansainvälisesti menestynein suomalainen yhtye. He ovat avanneet latua sellaisillekin nykybändeille kuin Turisas ja Circle.

— Maailman paras bändi jokaisessa kategoriassa, hehkutti Nils Hansson Dagensnyheterissä rocklehti Rumban mukaan, kun Circle oli esiintynyt Roskilden festivaalilla 2010.

NWOFHM eli New Wave of Finnish Heavy Metal on omanlaisensa Suomi-ilmiö.

Nuori lupaus


Nuorena Alma-Sofia Miettinen pelkäsi kiusaamista ja kateutta. Hän kertoi Me Naisten haastattelussa, että oli perinyt isältään perisuomalaisen asenteen, ettei sovi olla liikaa esillä. Idolsin osallistuminen 17-vuotiaana muutti kaiken. Miettinen kohtasi pelkonsa, ja tänä päivänä neonväri-tukkaisen artistin, Alman, ääni tunnetaan maailmalla ja kansainväliset levy-yhtiöt tappelevat hänestä.

Suomalainen design

Eero Aarnion Pallotuoli oli esillä vuonna 1966 Kölnin huonekalumessuilla Askon osastolla ja sai heti suuren suosion. Bukowskin huutokaupassa pallotuolista on maksettu yli 4 600 euroa. 

Muita tunnettuja designtuotteita ovat esimerkiksi Alvar Aallon Aalto-maljakko 1936 ja Marimekon Unikko-kuosi, suunnittelija Maija Isola, 1964. Myös esimerkiksi Matti Suurosen lujitemuovista valmistamat Futuro- ja Venturo-talot herättivät aikoinaan huomiota ja ovat edelleen keräilijöiden himoitsemia.

Lähde: Wikipedia ja www.bukowskis.com

Hullut kilpailut


Ilmakitaransoiton MM-kisat, Suopotkupallon MM-kisat, Eukonkannan MM-kisat, Saunomisen MM-kisat, Kännykänheiton MM-kisat, Saappaanheiton MM-kisat... ja nämäkin on nähty: Pierun SM-kisat, Valehtelun MM-kisat, Vittuilun SM-kisat, Äijänkärräyksen MM-kisat...

Mikään ei ole vierasta, kun suomalaiset alkavat kisailemaan keskenään. Ja muutkin kansakunnat ovat tervetulleita mittelöihimme.

Jalkapallon suomalaisessa muunnelmassa, suopotkupallossa, pelataan riittävän märällä suolla. Ajatus on lähtenyt liikkeelle suomalaisten hiihtäjien voimaharjoittelusta, jossa he juoksivat suolla.

Lähde: Wikipedia

Tom of Finland

Kun Itella (nykyinen Posti) syyskuussa 2014 julkaisi Tom of Finland –postimerkin, kansainvälinen kiinnostus oli poikkeuksellista. Merkkejä tilattiin ennakkoon 178 eri maahan.

Touko Laaksosen (s. 1920 Kaarinassa) elämäntyön kunniaksi julkaistut postimerkit suunnitteli graafinen suunnittelija Timo Berry. On sanottu, että muun muassa Village peoplen jäsenet ja Queen-yhtyeen Freddie Mercury ottivat vaikutteita Touko Laaksosen luomasta homoseksuaalisesta mieskuvastosta.
— Ei tällaista kiinnostusta ole aikaisemmin Postin historiassa ollut eikä ehkä tule ihan kohtakaan, kommentoi Itella Posti Oy:n kehitysjohtaja Markku Penttinen Ylellä 8.9.2014.

Luetuimmat